Следвайте ни

Паричните преводи от Турция за България най-скъпи в Европа и Централна Азия

viber icon

Паричните преводи от Турция за България са най-скъпите в региона на Европа и Централна Азия, докато тези от Русия за Грузия са най-евтини. Това се посочва в доклад на Световната банка, предаде БТА.

Общо за региона паричните преводи са намалели с 9,7 процента до 56 млрд. долара през 2020 година, когато пандемията от коронавирус и ниските цени на петрола оказаха значително влияние върху мигриращите работници.

Икономическата криза от миналата година не бе безпрецедентна, като се имат предвид кризите от 2009 г. и 2015 година, когато паричните преводи в региона се понижиха със съответно 11 процента и 15 процента.

Почти всички страни в региона са отчели намаляване на показателя, който значително е понижен и от силното поевтиняване на руската рубла спрямо щатския долар.

За 2021 г. се очаква паричните преводи да се свият с още 3,2 процента, тъй като се прогнозира по-бавно възстановяване на икономиките в региона.

Средната цена за превод на 200 долара в региона леко се е понижила до 6,4 процента през четвъртото тримесечие на 2020 година.

Русия остава страната, от която е най-евтино да се изпращат пари в света, като показателят се е понижил от 2,1 процента до 1 процент.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?