49

Пари срещу информация: Данъчните плащат, ако подадеш сигнал за укрити доходи

Данъчните са готови да дават парична награда на всеки, който им подаде информация за укрити доходи, имущество, печалби и недекларирани сделки. Възнаграждението за „информатора“ на НАП ще е 10 % от събраните приходи за бюджета, в резултат на споделените данни.

Това е заложено в проектозакона за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/. Парите ще се превеждат по банковата сметка на лицето, носител на ценната информация. Такъв модел вече се прилага в много държави, като най-цялостна уредба в тази област имат САЩ и Великобритания, пише в мотивите към законопроекта. Целта на такъв тип законодателство е да бъдат допълнително мотивирани лицата, които разполагат с информация за укрити или недекларирани доходи или други незаконосъобразни дейности, да уведомят компетентните органи и да предоставят доказателства. Държавата пък така ще попълни бюждета с приходи, за които не е и подозирала. 

 Укриването и избягването на плащането на данъци и задължителни осигурителни вноски е проблем на всички развити икономики, включително и на държавите членки на Европейския съюз. Този проблем е особено значим и за България, където събираемостта на тези публични вземания все още не е на необходимите нива и следва да се използват всички позволени от закона средства, за да се обезпечи събирането им, се казва още в мотивите към проекта. Той е качен за обществено обсъждане на сайта на Министерство на финансите днес и ще е отворен за дискусия един месец. 

За да могат гражданите да получат възнаграждение за сигнала си, подадената информация трябва да отговаря на определени условия – най-малкото тя да съдържа конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите. По този начин се гарантира, че няма да се стигне до злоупотреба с подаване на неконкретизирани и повърхностни сигнали с цел материална облага, смятат вносителите. Има и още едно ограничение, за да се получи финансовия стимул – сумата, събрана от данъчните в резултат на подадената информация, да е не по-малка от 3000 лева. Така би трябвало да се реши проблемът с доносите на недоброжелатели. 

Хората, които злоупотребяват именно с доноси, пък са заплашени от глоба. Тя е между 500 и 1000 лева и се прилага за лица, които три пъти са „натопявали“ без доказателства и основания някой друг.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
19 коментара
Име

Име

27.09.2023 | 20:57

Дь ви имам транспорта ,битер селска линия.Тя поне е с точни часове и маршрут.Като мине през спирката и не спре, споменаваш всичките им роднини от първа и последваща линия.

Отговори
0 0
ХАХАХА

ХАХАХА

27.09.2023 | 08:41

КОЛКО ДАВАТ ?

Отговори
1 0
Топ-журналист:Когато сложиш фитнес-инструктор за шеф на НАП- бюджетът

Топ-журналист:Когато сложиш фитнес-инструктор за шеф на НАП- бюджетът

26.09.2023 | 20:55

Е на дефицит https://demokrat.bg/archives/28180

Отговори
4 0
Асене,още утре пускам сигнал за тебе,Кирчо,Денков,приятеля ти Божков…

Асене,още утре пускам сигнал за тебе,Кирчо,Денков,приятеля ти Божков…

26.09.2023 | 20:46

И,каква ирония-за любимия ти Спецов(ще подадем сигнал за НАП-кучето ти на самия него),ама…за да се придвижи сигнала..ще трябва да се постанови специална комисия,дето да ги разглежда сигналите за достоверност и да е подчинена на КПКОНПИ и да няма никаква връзка с любимия ти”данъкосъбирач” Спецов!В списъчето може с чисто сърце да добавя Бойко Рашков,Лорер..и др.пресони..дълъг ще е май!Ама ти..я го помисли първо..с независимостта от Спецов и тогава предлагай!

Отговори
5 0
Въпрос

Въпрос

26.09.2023 | 20:39

Знаете ли кои ще са първите доносници- всички джендъри, педали,лесбийки и прочие ще почнат да доносничат веднага!

Отговори
11 0
Асен с нова схема:Печелите пари,ако издадете приятелите си ,че крият

Асен с нова схема:Печелите пари,ако издадете приятелите си ,че крият

26.09.2023 | 20:39

Данъци. https://demokrat.bg/archives/29599

Отговори
1 3
Искрен

Искрен

26.09.2023 | 20:11

Ще ни правят доносници ?Какъв смях !

Отговори
8 0
Василий Петрова

Василий Петрова

26.09.2023 | 18:49

А защо не се разровят в лекарската съсловие ,където се плаща луди пари за прегледи и те са 100 % в сивата икономика!

Отговори
11 1
Жалка картина

Жалка картина

26.09.2023 | 17:40

Това някоя нова еврогейска програма за финансиране ли е или е емрогейски метод за пИчелене на пари от находчивите/разбирай наглите/,натрапили ни някаква промяна? Няма ли да искат да им носят и използвана тоалетна хартия, за да правят анализ и кой каква храна е ял и имал ли е възможност да си я купува?

Отговори
8 1
Пълен смях

Пълен смях

26.09.2023 | 17:33

Наркомани,джендъри,педали,доносници. Да ви пикам на ценностите.

Отговори
14 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата