71

Пари има, но плащането - невъзможно: Най-голямата банка у нас със срив в системата

Срив в системата на новата банка №1в България ОББ блокира всякакви картови разплащания днес сутринта. Клиентите безуспешно се опитваха да платят стоки и услуги на ПОС-терминали в Пловдив, а накрая събираха кеш по джобове и портмонета. 

„Получи се голям конфуз, тъй като тази сутрин трябваше да платя 80 лева за медицински изследвания. Не стана с дебитната карта, не стана и с кредитната, въпреки че и в двете имаше пари, разказа пред „Марица“ Венета Радева. Дамата не разполагала в брой със сумата и от клиниката склонили да изчакат за таксата до вечерта, тъй като и тегленето от банкомат било невъзможно. „Това ще ми коства още време, за да се върна след работа в болницата и да платя, нещо, което би трябвало да направя безпроблемно на мига още сутринта“, коментира тя. 

При позвъняване на клиентския телефон, служител от колцентъра на банката обяснил, че имат срив в системата. Не се ангажирал със срок кога ще се възстановят разплащанията. 

След още няколко обаждания, най-накрая малко преди обед Венета Радева разбрала, че проблемът е отстранен. Служителят от клиентския телефон уверил, че вече разплащанията са възможни, но за всеки случай я посъветвал да направи тест на близък търговски обект, преди да се втурне към другия край на града, за да си плати изследванията в клиниката. 

ОББ стана най-голямата банка у нас по активи, след като през пролетта се обедини с КБС Банк – наследникът на Райфайзенбанк. Процесите досега течаха безпроблемно. За следващия уикенд обаче /21-22 октомври/ от финансовата институция планират обновяване на системите във връзка с интеграцията на ОББ и доскорошната КВС Банк България.  “Ако използвате дигитални канали, в няколко стъпки ще получите достъп до ново мобилно и онлайн банкиране - ОББ Мобайл и ОББ Онлайн. Не е необходимо предварително да сваляте ОББ Мобайл“, посочват в имейл до клиентите си от банката. 

Клиентите на най-голямата финансова институция ще разполагат и с нов IBAN номер. Валидността на старите е до 31 март 2025 година. 

„Промяната не изисква да въвеждате лични и клиентски данни, както и данни на картите си или онлайн/мобилното банкиране/дигитален портфейл, или други данни, за да продължите да ползвате услугите ни. В случай, че получите съобщение, приканващо Ви да въвеждате данни, незабавно го изтрийте и не достъпвайте/кликвайте върху линковете“, съветват от институцията заради зачестилите случаи на фишинг атаки. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
17 коментара
Фани

Фани

20.10.2023 | 21:17

Имахме известие във пощите,че няма да могат да се използват два дена.Четете ги тия пощи,не са за красота!!!

Отговори
0 0
Ганчо

Ганчо

17.10.2023 | 17:33

На мен ми се случи на бензиностанция преди 2 години , няколко пъти ми отхвърля картата и добре, че можеше с точките, които събирам след всяко зареждане можеше да се плаща и гориво, та платих с точки. Веднага след това, спирам на първия банкомат и успях да изтегля пари без проблем.Техника,чупи се!

Отговори
0 0
пешо Петров

пешо Петров

17.10.2023 | 17:20

Не се доверявайте на никоя банка, 1 дол дренки са всички, под дюшека

Отговори
4 0
пешо гипса

пешо гипса

17.10.2023 | 17:17

Същия проблем имах и аз преди 2 седмици с Пощенска, само дето не можех,да тегля, от банкомат,докато не си сменя пина, абе под дюшеците хора

Отговори
1 0
Иво

Иво

16.10.2023 | 18:21

Ако не е тази ще е другата. Миналия понеделник на Кауфланд в Изгрев единия банкомат на Уникредит като глътна сума си карти (включително и моята)? Като освен мен всички бяха пенсионери да си теглят пенсиите? И всички знаем какво следва - блокиране и нова карта ( която аз още чакам, предполагам и другите). И то защото банкомата не изписва че не работи, а си дава, че всичко е наред. На телефона - забрави. Защото ако беше вдигнал някой и бяха отворили няколко човека щяхме да избегнем усложненията, но ...банки какво да ги правиш?

Отговори
12 2
Ганка

Ганка

16.10.2023 | 17:32

Сега и от тук ще вземат парите на хората

Отговори
5 0
ДОК

ДОК

16.10.2023 | 16:14

Как и с колко ще ги глоби БНБ? И с колко и кога ще обезщетят пострадалите от създадения от банката проблем? Ако няма горното, пак ще го направят и тези и другите ни "банкстери". А Българе преди?

Отговори
16 1
Батко

Батко

16.10.2023 | 16:13

Ами умните хора използват поне 2-3 банки, както и кеш, брой и на ръка ;)

Отговори
8 6
Ех, Андрешко,

Ех, Андрешко,

16.10.2023 | 16:22

герои и преди сега! Майната ти, умна!

Отговори
1 3
Явно си

Явно си

16.10.2023 | 17:05

Т_ъ_п служител на долнопробната Марица . Дано и ти си заровиш децата на Рогош и после и теб да ЗАРОВЯТ .

Отговори
2 5
Росица

Росица

16.10.2023 | 14:49

Банките са най-големите легализирани престъпници! Вярвам само на парите в брой но скапаната държава ме задължава да работя с тези мошеници. Дори за таксата, която платих скоро в банката ми поискаха пари в брой а не плащане с карта, която те са ми издали.

Отговори
25 3
СополанПаситто

СополанПаситто

16.10.2023 | 16:06

СДС-Шайката легализира грабежите на банките и гаврата с българския народ.Не ми е известна поне една банка в англо-краварската колония Бугристан, която да е българска.Всеизвесно е ,че цялата печалба на банките изчезва " яко дим " извън територията на колонията . Всичко това стана чрез взетите от СДС-Чумата закони , докато стадото ходеше с Фори Светулката(Господ да го светне!) по бдения ,скачаше и блееше:"Кой не скача е червен". Извод:Никога повече СДС-Чума. Помислете за кого ще гласувате и преди да сторите това, търсете сред листите имената на бившите СДС-шайкаджии .

Отговори
17 11
Дора Апостолова

Дора Апостолова

16.10.2023 | 12:55

Та Трезвомислещия - прочети внимателно!

Отговори
11 4

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?