Следвайте ни

Пандемията срина пазара на дребните хотелиери в Пловдив

Само апартаментите в центъра продължават да се радват на интерес

viber icon

През април 2019 година в Пловдив е имало над 850 регистрирани апартамента в най-голямата платформа за отдаване на частни домове на хотелски принцип. Близо 48 месеца по-късно ситуацията е коренно различна. Проверка на „Марица“ показа, че към момента едва 520 жилища под тепетата се предлага на този принцип.

Преди 2020 година този пазар растеше лавинообразно в града и близо 25% от всички туристи в Пловдив отсядаха именно в подобни апартаменти. Корона кризата обаче и чувствителното свиване на туризма под тепетата

принудиха редица собственици да преосмислят начина, по който печелят от имота си.

Според брокерите, тези близо 330 жилища в голямата си част са мигрирали към пазара на дългосрочно отдаване под наем. Чисто икономически, в условията на криза и намален туристически поток, по-малкият, но редовен приход изглежда икономически обоснован. Още повече че всички такива апартаменти са вече обзаведени.

По-детайлна справка в сайта airdna, който предоставя информация и статистическите данни за местата за настаняване на хотелски принцип в различните градове, показва ясна тенденция. Близо 80% от апартаментите, които са „мигрирали“ от този вида услуга към пазара на дългосрочното отдаване под наем, са в крайните квартали на града.

Така едва 30 от подобните жилища в централната градска част са напуснали платформите за апартаментите-хотели през последните 48 месеца. Тази тенденция до голяма степен се обяснява както от брокерите, така от туристическите гидове с

 желанието на гостите на града да са по-близо до големите туристически обекти.

Статистиката също сочи, че заетостта на апартаментите в централната част е около 45% на годишна база - дори в условията на ковид епидемия, докато в по-далечните квартали, тя е около 21% през последните 12 месеца.

Тенденцията за ниска посещаемост на туристи в Пловдив заради пандемията се запазва и през февруари. По данни на Териториално статистическо бюро- Юг, приходите от нощувки в областта за посочения период стигат 2.9 млн. лв., като от български граждани те са 2.6 млн., а от чужди - 0.3 млн. лева. В сравнение с февруари 2020 г. е регистрирано намаление на приходите от нощувки като цяло с 34.7%, като от чужденците то е със 72%, а от българи - с 25.3%.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване възлиза на 61.0 хил., или с 30.5% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, като 57 хил. от тях са реализирани от български граждани, a 4 хил. - от чужденци.

Най-много чужденци, посетили област Пловдив през месец февруари, са от Турция - 16.1%, Русия - 13.9%, Италия - 10.6%, Обединеното кралство - 7.2% и Германия - 6.1%.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?