Следвайте ни

Пандемията пренареди най-търсените професии в Пловдив. Ето кои са те

По 9 пловдивчани се борят за едно място в Бюрото по труда

viber icon

Бизнесът с все по-бързи темпове започва да се съвзема от пандемията, която засегна не само здравето на хората, но и пазара на труда. Докато през изминалата година средно по 38 безработни пловдивчани се състезаваха за едно свободно работно място, то вече броят им падна до деветима. При 4448 души, записани на трудовата борса, обявените позиции са 449, става ясно от данните на електронния портал на Агенцията по заетостта е-трудова борса. Това означава, че за едно място се съревновават по 9 безработни. 


Пандемията обаче все още дава отражение върху пазара на труда, като за малко повече от година успя да пренареди списъка с най-търсени професии. В разгара на лятото, в Пловдив, има сериозен глад за три професии. И през 2021 г. се запазва тенденцията строителите и шофьорите да попадат в графата с търсените професии.

Изненадващо обаче монтажниците успяха да ги изместят и заемат първото място по най-желани кадри в Пловдив. Бизнесът има нужда от общо 185 такива работници.  Шефовете ги примамват със заплати над хилядарка. Такова възнаграждение дава и фирма, намираща се в с. Радиново, която се оглежда за монтажници за сглобяване на електронни прекъсвачи. Работата е на три смени.

Проблем с намирането на работа нямат и професионалните шофьори. Компаниите търсят обаче повече международни шофьори, отколкото такива, които да въртят кормилото в страната. Главно маршрутите са Германия и Швеция. 


Сред търсените професии, вероятно  заради усложнената епидемиологична обстановка, са  и хигиенистите. Обяви за тях има както за почистване на административни сгради, така и за помещенията на частни фирми. Повечето от тях се разписват срещу малко над минималната заплата. В Бюрото по труда обаче има обявени две позиции за по 1000 лв. за почистване на офисни и жилищни помещения по график. 


За разлика от предходни години  нуждата от нови учители е по-малка. Търсят се педагози по почти всички езици, по математика, физическо възпитание, теория на мебелното производство и възпитатели в детска градина. Училищата се нуждаят от езикови преподаватели по немски, италиански, испански, български, руски, английски. По-малка нужда има  и от  финансови специалисти и продавачи.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Пари

Пари

24.07.2021 | 23:56

Хилядарка и повечео значи на около петстотин евро. Че кой в европа взима толкова, като минем в евро хиляда евро и повече значи, един лев едно евро. Ами че там социалните пенсии са такива.

Отговори
4 1
someone

someone

24.07.2021 | 22:57

Подигравка шофьори,монтажници и строители , с това ще се развива града общак до общака.

Отговори
5 1
Иво

Иво

24.07.2021 | 17:04

Мили боже! Над хилядарка. Да и се чудят хората да я гледат ли, да я харчат ли.

Отговори
15 2
Много самотно като чифут в единочка

Много самотно като чифут в единочка

24.07.2021 | 16:12

Е само това ли била идеята на чифутската измислена пандемия Ами това разместване на приоритетни професий сигур не е свързано с пари и много пари за някой и николко за други А за пазара на стоки и услуги който пък е свързан с разместване на плочата от търсени и най търсени и ич търсени професий И заключение Чисто чифутски коментарна статия не обвързана че това разместване на приоритетни професий е вързано и с инфлация Демек с печатане на хартийки като тоалетна хартия

Отговори
6 2
Хи-хи-хи

Хи-хи-хи

24.07.2021 | 16:11

Дават хилядарка за работа на три смени. Еми да се чудят после, защо няма желаещи.

Отговори
18 1
Даскала

Даскала

24.07.2021 | 16:28

И аз чисто вземам хиляда с огромното психическо натоварване, в случая да си чистач е в пъти по добре

Отговори
15 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?