Следвайте ни

Пандемията фалира над 400 фирми за година, кои сектори пострадаха най-много

viber icon

Над 400 фирми в Пловдив и областта са обявени в несъстоятелност в Агенцията по вписванията през миналата година, научи "Марица". Само за периода 1 март - 21 декември броят на фалиралите търговци е 396, сочат данните.

Компаниите, които са влезли в процедура по несъстоятелност през 2020 г., са с 60% повече спрямо предходната 2019-а. Очаквано, най-много фалити има в секторите, най-засегнати от пандемията - ресторантьорство, хотелиерство, транспорт и търговия на дребно.

Според Българската ритейл асоциация, която обединява над 100 фирми от сектора "търговия на дребно", тепърва предстои нова вълна от фалити в цялата страна.

Според ресторантьорите в Пловдив между 20 и 30 на сто от заведенията в града няма да успеят да дочакат отварянето. Обявилите фалит заведения в града са 15 към момента. „Това са тези, които са били в най-лошо положение и често за тях това е бил единствен бизнес“, коментира Калин Иванов, собственик на ресторант до града. „Поне още 30-40 колеги са в практически фалит, който просто не е обявен - разпродават оборудване, освобождават помещения и избират да прекратят дейност, вместо да влизат в административни производства“, твърди Иванов.

Думите му се потвърждават и от статистиката. Само за последните 3 години подадените в национален мащаб декларации за липса на дейност са над 400 000. Очаквано, най-много такива фирми има в по-големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ковидчо:

Ковидчо:

03.02.2021 | 14:36

Явно пандемията върви по план, поне у нас.

Отговори
0 0
Батко

Батко

03.02.2021 | 09:35

Не е пандемията, а мерките на Правителството на ГЕРБ.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай