Панаирът показва опашката на кризата

Изложители и посетители са доволни от изложението

Опашката на кризата вече се вижда у нас, обявиха наскоро финансови анализатори. Едно от доказателствата за това е провеждащият се в Пловдив 65-и Международен технически панаир. Независимо че фирмата отчита известен спад на участници от страната и чужбина, тазгодишните изложители са категорични, че участието им във форума е повече от успешно. На фона на световната рецесия те са оптимисти и гледат извън рамките на днешните ограничения. Отличените със златни медали пък сравняват наградите си с Оскари в бизнеса.

На пловдивския панаир участваме всяка година, още преди приватизацията ни и по времето на моята младост от 1973 г. досега, обясни на репортера ни инж. Емил Йончев, изпълнителен директор на единствения у нас и на Балканите „Вагоноремонтен завод" АД - гр. Септември. Изключително сме доволни от участието си, тъй като спечелихме златен медал. Надяваме се до края на изложението да имаме успешни контакти, допълни инж. Йончев.

За 20 години от съществуването ни няма празно при нас, всяка есен сме тук, заяви търговският директор на „Изола-Петров" Васил Василев. Той обясни, че за първите три дни от изложението вече са сключили няколко сделки с нови партньори, а заявки за строителни материали имало от различни краища на страната.

Да отчетат позитиви от участието си на Есен 2009 се надяват от финландската фирма  „Рууки", известна с интересни архитектурни решения за покриви и стени. Компанията била с дълга история в родината си, но от две години имала представителство у нас, обясниха българските партньори. Още с встъпването си в България заявили участие за панаира и се радвали на засилен интерес от клиенти и инвеститори.

За 17 години представяне в техническия панаир печелим 11-и поред златен медал, което е доказателство за успешното участие на Euromarket, заяви пиарът Деница Жекова. И тази година фирмата е заела най-голяма площ - от около 1500 квадрата, и представя новости в пет направления. От компанията отчитат, че независимо от кризата интересът към изложението е голям, благодарение на което оттук ще си тръгнат с нови идеи и проекти за бъдеща дейност.

Еуфория е обзела и пловдивската фирма  „Профилинк". Освен че единствени от бранша се осмелихме да представим своите продукти, спечелихме не само златен медал и диплом, но и грабнахме голямата награда за най-добре аранжиран щанд, похвали се шефът на  „Маркетинг и реклама" на фирмата Стефан Апостолов. Той призна, че кризата не ги е подминала, но въпреки това търсят изход от ситуацията. Според него именно на панаира срещата със стари клиенти и осъществените контакти с нови ще подпомогне по-бързото изплуване на хората, заети с производство и бизнес.

Какво се случва в бизнеса обаче вълнува не само пряко свързаните с него фирми, дошли да представят под тепетата иновативни продукти. Видим интерес към бизнеса и изложението се забелязва далеч преди да се стигне до него. Показател за това са не само задръстванията около Панаира, но и трудното разминаване на пешеходците в околностите на изложението. Много от посетителите са принудени да паркират колите си далече от Панаирното градче, тъй като местата около него са дефицит. Пред касите се вият дълги опашки, на които чакат за билети хора на различна възраст от цялата страна.

Издействахме си два дни екскурзия до Пловдив, за да посетим панаира. Събрахме три автобуса с деца от 5 до 8 клас, защото тук има какво да видят и да научат, обясни учителка от Русе. Из Панаирното градче на тумби се разхождаха и ученици от Пловдив. Да си признаем, избягахме от часовете, за да разгледаме колите. Само тук могат да се видят най-новите модели накуп, дивяха се около лъскавите машини ученици от СОУ „Св. св. Кирил и Методий".

Семейство пенсионери от Смолян обикаляше и разпитваше в коя палата могат да се видят дърводелски машини. Иван Богоев имал малка работилница на двора си, но посъбрал някой лев и смятал да поднови оборудването си, призна той на репортера ни. Човекът сподели също, че всяка година посещавал и пролетното, и есенното изложение, защото в Пловдив обикновено срещал приятели, с които не се виждал години наред. Фермери от Генерал Тошево се интересуваха от новите модели коли и различни видове помпи. Тук могат да се договорят по-ниски цени, а нищо чудно да спечелим и автомобил от лотарията, коментираха те.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?