Следвайте ни

Пълен обрат! ЕК: Украйна да купува газ направо от Русия

Европейската комисия препоръча на Украйна да купува газ направо от Русия в обем от около 15 милиарда кубични метра годишно, като съкрати скъпо струващите реверсивни доставки. Това съобщи за ТАСС източник от институциите на ЕС, пише факти.бг.

Европейската комисия препоръчва на Киев от 2020 година да се върне към преките покупки на руски газ в обем от 15 милиарда кубични метра газ годишно, за да намали средствата за реверсивни покупки на същия този газ, посочва източникът.

Събеседникът на ТАСС отбелязва, че връщането към преки покупки на руски газ ще повиши заинтересоваността на Москва от използването на украинската газопреносна система за транспортиране на газ за Европа, а също така ще намали напрежението по въпроса за газовите тарифи. По думите му Киев се опитва да компенсира допълнителните разходи, които прави страната заради отказа си от преки доставки на руски газ, за сметка на повишаване на тарифите за пренос на този газ.

Източникът отказа да коментира руското искане за отказ от всички взаимни искове на "Газпром" и "Нафтогаз", а също и отказа от изпълнение на вече приетите съдебни решения.


По-рано Европейската комисия предлагаше да се проведе днес втора техническа среща на експерти на Русия, Украйна и ЕС за подготовката на поредния кръг министерски тристранни консултации за газа, които се очакват в края на месеца. Нито една от страните обаче не потвърди провеждането на техническата среща.

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?