2374

Пакет от мерки срещу инфлацията: Премахват акциза на някои горива, на цигарите се вдига

"Предстои да бъде прието вдигане на прага за регистрация по ДДС, но от 1 януари 2023 година. Акцизът върху някои от горивата ще се премахне – за пропан бутан, метан за колите. Ще се намали ДДС от 20% на 9% на някои от горивата. На коалиционен съвет ще се разгледа идеята за пенсиите – от 1 юли да се продължи изплащането на 60-те лева към пенсиите или да се повишат с 10% от 1 юли. Разработва се обаче и по-оптимален вариант – от 1 юли да се вдигнат всички пенсии с 20%. Акцизът върху цигарите ще се вдигне".

Това заяви пред БНР Петър Кънев, депутат от "БСП за България". И уточни, че в коалицията не се е възприело предложението за въвеждане на необлагаем минимум и за намаляване на ДДС върху храни от "голямата кошница".

"Коалицията е сложна, трудна, търси се вариант от допълнителните приходи, които идват от горивата, инфлацията също води до сериозни приходи. Събират се пари във фиска и се търси балансирано решение, за да издържим".

В предаването "Неделя 150" Петър Кънев изрази мнение, че дългосрочно решение на проблема с природния газ в близките година-две няма.

Договорката в САЩ на два танкера втечнен природен газ на изгодни цени за временно решение на проблема с успоредни преговори за дългосрочно решение, при това на много изгодни цени Кънев коментира така: "Изглежда красиво, стига да е верно. Все пак не съм момче на 20 години. 40-50 г. съм в активния стопански живот."

"Като поутихнат нещата, трябва да продължат преговорите с "Газпром". Трябва обаче да изчакаме. Войната ще свърши в един момент, а "Газпром" ще остане най-големият производител на газ за Европа. С природния газ някак си ще се оправим. По-големият проблем за държавата ни е петролът. Трябва да поискаме и дерогация".

"Русия ни е голям съсед, свързват ни история, близки ментални отношения. Да скъсаш отношения с политическото ръководство може, но да скъсаш отношенията с един народ е тъпо и глупаво. Има разлика между Путин и Пушкин", каза още Кънев.

Според него македонската тема има потенциал да събори правителството, "ако то не се вслуша в настроенията на народа".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?