Следвайте ни

Пак сме в играта! Volkswagen инвестира в България

viber icon
Решение за осъществяване на инвестицията за строеж на завод на Volkswagen все още не е взето.

Продължаваме да сме в шортлистата на държавите, които имат претенции, предоставят добри условия за инвеститора и биха били амбицирани да изпълнят точно и съответните параметри в плана.

Това мнение изрази Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, в предаването "Бизнес старт" по Bloombergtv.bg.

"В рамките на 17-ата сесия на Българо-китайската междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество проведохме серия от срещи с големи компании и стигнахме до подписването на меморандум за сътрудничество и изпълнение на една сравнително голяма инвестиция в сферата на автомобилостроенето. Говорим за сглобяването на автобуси в България".

"Вероятността за позициониране на този завод е по протежението на автомагистрала "Тракия". Продължението на магистрала "Хемус" дава възможност да погледнем към Северозападна България", поясни още Янев.

По темата за интереса на Китай за инвестиции в секторите на строителство и инфраструктура гостът обясни, че по-реалистичният вариант е китайски компании да се наложат у нас, предоставяйки knowhow.

"Разговорите бяха с един от най-големите конгломерати в областта на инфраструктура за изграждането на обекти, например отсечка Русе-Велико Търново, Велико Търново-Габрово, после с магистрала "Марица" и накрая изграждане на транспортен коридор от Истанбул към Букурещ".

Резултати след посещението на българска официална делегация в Южна Корея

"Сътрудничество с Hyundai и завод за производство на батерии за електромобили у нас също са част от приоритетните проекти през 2020 г".

Стамен Янев обяви, че по изчисления на Българската агенция за инвестиции има ръст на инвестициите през 2019 г. "Сертифицирали сме 31 проекта на стойност около 500 млн. лв. с потенциал за разкриване на нови 4 хил. работни места.

Статистическите данни от БНБ са положителни. Говорим за половин милиард повече приток на инвестиции спрямо 2018 г.", отбеляза той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Антон

22.01.2020 | 22:29

По добре този завот за батерий да си го правят в корея явно за много прости ни мислят ма то си е така щом бг се натиска като м-тия да преберат някой друго евро са съгласни да ни изтровят тотално тези литиеви батерий са толкова отровни и опасни от възпламеняване че никой не иска да ги рециклира после като се запаля 5дни горят нямат гасене и да се загасят пак има опасност да се запалят на ново а колко са токсични няма смисъл да обяснявам.От австрия са искали да върнат на тесла техен автомобил за рециклиране и са отказали защо ли много са екологични чак не искат да си ги вземат обратно междудругото нито една европейска държава неиска до каде стигнахме да се молим да заместим корейците май по малко заплащане и от тях вземаме щом искат в бг да инвестират значи сме по евтини от корейците и по прости щом се молим да ни замърсяват земята пълна пародия сме станали вече целия свят ни се смее на простотията те си пазят държавите ние идвайте нема проблем щом пара ще се краде как.

Отговори
4 4

Аниела

22.01.2020 | 21:35

А няма нужда!

Отговори
2 0

А дано

22.01.2020 | 13:31

Те хубаво ще инвестират в България, но нека малко да свалят цените на колите, че им са много скъпи

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?