1939

Пак променят компенсациите за скъпия ток на бизнеса 

Пак ще променят компенсациите за скъпия ток на небитовите потребители за догодина. С 15 гласа "за", 2 "против" и 2 "въздържал се", парламентарната енергийна комисия одобри днес поправка на приетото вече от парламента решение за помощта за скъпия ток. Така няма да има опасност да бъде блокирано подпомагането не само за бизнеса, а и за училища, детски градини, болници, социални заведения и други структури, обясни вносителят Драгомир Стойнев от БСП.

Първоначално за тези помощи в комисията беше постигнато съгласие, че компенсацията над 200 лева трябва да бъде за всички небитови потребители на ниско, средно и високо напрежение, но в зала беше приет друг текст. Той обаче се  оказа неизпълним. Подходът за компенсация, приет от НС, предвижда различни начини за компенсиране на потребителите, вързани към високоволтовата мрежа и останалите, което налага одобрение от ЕК за държавна помощ.

В зала парламентът прие компенсирането на небитовите потребители заради скъпия ток да е според това дали са внедрили мерки за енергийна ефективност или ползват възобновяеми енергийни източници за собствени нужди. С разликата между 200 лева за мегаватчас (MWh) и борсовата цена на електроенергията ще бъдат подпомагани онези предприятия, общини, здравни и социални заведения, които спестяват енергия или произвеждат такава. По-малко пари - разликата между 250 лв. MWh и цената на свободния пазар, ще получават бизнеси, които нямат такива енергоефективни мерки, чието прилагане ще се доказва от Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Ако пък клиенти са получили с измама и неправомерно помощта, ще я връщат в петорен размер. Това обаче да важи само за присъединените към мрежата високо напрежение, за останалите помощта да е при цени на тока над 200 лв. за MWh, гласуваха депутатите в пленарна зала.

"Получихме десетки писма от бизнеса също от Министерство на енергетиката ни алармираха, че така може да блокираме компенсациите не само за бизнеса, но и за детски градини, ясли, болници и църковни храмове и пр., докато не получим разрешение, което може да трае 4 - 6 месеца", посочи Драгомир Стойнев. Подобно действие в разгара на зимата е крайно неоправдано, подчерта той, аргументирайки предложението си текста за различните начини на компенсиране да отпадне и да остане над 200 лева за всички небитови потребители на ниско, средно и високо напрежение.  Категорична подкрепа изразиха в обсъждането всички работодателски организации, предава actualno.com .

ЕК казва, че когато подпомагането е по равно, то не се счита за държавна помощ, обърна внимание председателят на УС на БСК Добри Митрев. Ако остане в сила решението, прието в зала и публикувано в ДВ от 11 ноември, ще сме в нарушение на регламента за държавните помощи, предупреди той и определи като много правилно предложението на Стойнев за промяна. Ако я няма тази промяна, ще е необходима нова нотификация, подчерта той и добави, че ако грешката не бъде поправена, ще бъде под риск изпълнението на целия механизъм за компенсиране на всички потребители и тогава ще видим инфлация, каквато виждахме преди 15 – 17 години

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
пак ще си купят джипове и имения

пак ще си купят джипове и имения

01.12.2022 | 06:39

Стига с тоя "бизнес"! Кога ще помислите за населението?

Отговори
0 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?