1939

Отстъпката за горивата хвърли в смут бензиностанциите

Обсъжданата антиинфлационна мярка за горивата все още няма ясни параметри, научи "Марица". Това е и причината вчера тя да не беше оповестена в Министерски съвет. Припомняме, че кабинетът предложи 50 литра гориво месечно да е на по-ниска цена. Коментираната отстъпка е от 25 стотинки за литър бензин и дизел, като тя ще се получава директно в момента на зареждане.

Първият проблем за готвената от кабинета мярка се оказа в самите бензиностанции. Предоставянето на отстъпката към момента ще затрудни много търговските вериги. Според Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация фискалните системи в бензиностанциите са трудно променяеми. Според него реализирането на такава схема обаче зависи от детайлите, които трябва да се решат от финансовото министерство. 

Представители на асоциацията вече са разговаряли с МФ, но експертите не бързат да навлизат в конкретика. „Има различни начини на прилагане на подобна мярка. Във Франция отстъпката се дава директно на бензиностанцията. В Гърция подходът е обратен - потребителите имат право на до 60 евро, като сами правят свой профил за получаване на отстъпката в данъчната служба“, коментира Бенчев.

Ползването на отстъпката директно при зареждане притеснява и малките бензиностанции, защото те ще трябва на практика да финансират тази мярка, докато си получат обратно парите от държавата. Въпросът за колко кратко ще се възстановяват сумите стои на дневен ред, обясни още Бенчев.

Водачите пък са на мнение, че подобна мярка няма по никакъв начин да се отрази на джоба на българина, тъй като максималната месечна отстъпка, която един шофьор ще успее да получи, е 12,50 лева, които по моментните цени на колонка означават около 4 литра бензин  и дори още по-малко количество дизел. 

Въпреки това все още няма механизъм, който да компенсира фирмите и юридическите лица, които продължават да настояват за отстъпки при горивата и за тях, макар и да стана ясно, че акцизът няма как да се намали, тъй като е най-ниският в Европейския съюз. Сега очакването на превозвачите и бизнеса е насочено към ДДС ставката при горивата. Очакването на всички е да видят актуализацията на бюджета, който трябва да влезе в Народното събрание в началото на месец юни. От него ще стане ясно пада ли ДДС на 9% за енергийните продукти.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?