49

Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво - най-рано на 10 юли и не навсякъде

Служители на бензиностанциите вдигат рамене на въпроса откога ще се начислява отстъпката от 25 ст. за литър гориво. Търговците обясняват, че тепърва чакат инструкции от НАП как и по какъв начин ще начисляват намалението. Освен това промените в бюджета все още не са обнародвани в Държавен вестник. След това в 3-дневен срок всички антикризисни мерки, като намаление на ДДС и на акцизи, помощи и отстъпки (включително за горивата), трябва да влязат в сила. Това значи, че най-рано в четвъртък водачите ще могат да зареждат, възползвайки се от заветните минус 25 ст. за литър.

Работеща на касата в една от големите вериги сподели, че още в средата на миналата седмица са пристигнали специалисти, които са направили нужните промени по софтуера, така че да е готов да начислява с 25 ст. по-малко. Големият проблем според търговците идва от това, че механизмът на практика ще остави въпросния "буфер" в самите търговци, които ще отчитат на месечна база количеството гориво, за което трябва да им бъде възстановена направената от тях отстъпка. 

Друг сериозен проблем пред шофьорите се оказва това, че

не всички бензиностанции ще предлагат горивата с отстъпка,

стана ясно в края на миналата седмица. Търговците сами ще избират дали да се включат в схемата, която е част от антикризисните мерки в актуализацията на държавния бюджет. Според браншовите асоциации на практика това ще изхвърли всички малки играчи от възможността да предлагат горива с отстъпка. 

Според повечето експерти и търговци на горива реално четирите големи чужди вериги ще могат да предложат отстъпката, както и няколко по-малки родни бензиностанции с по над 20 обекта. За горивото с отстъпка бензиностанцията ще издава разширен фискален бон, в който ще са вписани регистрационният номер на превозното средство, вид и количество на зареденото гориво, както и отстъпката от 25 ст. на литър.

В новите законови текстове е описано, че клиентите

ще купуват гориво с отстъпка след представяне на талона на колата

на касата в бензиностанцията. В същото време законът разрешава отстъпката да се ползва само от собственици на автомобили и от лица, които не са собственици, но са вписани в свидетелството за регистрация като ползватели.

В разширения фискален бон вместо име и адрес на получателя се посочва "получател на компенсация за гориво по ЗДБРБ", а вместо идентификационен номер на получателя се посочва "0000000025", обясняват още от приходната агенция. За да си получат сумите за компенсацията, бензиностанциите следва да съставят отделен отчет за издадените разширени фискални бонове, както и протокол, с който да начислят ДДС за извършените от тях доставки на гориво с отстъпка през съответния месец и да ги включат в дневника си за продажби.

Заедно с това до 14-о число на месеца, следващ месеца на предоставяне на компенсациите, е необходимо бензиностанциите да подадат по електронен път пред НАП декларация, с която да поискат предоставените компенсации. За да улесни бизнеса, приходната агенция разработва нова електронна услуга за подаване на декларациите. Посочената сума в декларацията се възстановява в рамките на 10 дни след изтичане на крайния срок за подаване на справка-декларация по ДДС за съответния период - 14-о число всеки месец.

Фирмите от петролния бранш алармираха за куп подводни камъни, които

затрудняват участието в програмата и ще доведат до фалити на малки бензиностанции

и търговци в сектора. "Цялата схема е измислена така, че само една-две вериги бензиностанции да се включат в нея, защото всички останали търговци няма да може да си го позволят", коментира Иван Кашилски, председател на Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и превозвачите на горива в България.

Големите вериги също имат редица притеснения относно мярката. Все още няма яснота дали и как ще се комбинира с предлаганите в момента отстъпки от различните вериги бензиностанции за лоялни клиенти и такива с клубни карти или мобилни приложения. Според по-сериозните играчи на пазара отстъпката е трябвало да обхване и А98, и дизелът с добавка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Уточнете и това

Уточнете и това

04.07.2022 | 11:20

Коя година?

Отговори
2 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?