46

Отпускат над €480 млн. за България по плана "REPowerEU"

България ще получи над 480 млн. евро по плана „RePowerEU“, свързан с енергийния преход на страните от Европа. Това стана ясно по време на научен форум за енергийната трансформация, който се проведе днес в Университета за национално и световно стопанство. Събитието бе открито от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

„Изминалата една година ни показа колко важна е темата за изграждането на енергийни мощности от ново поколение, които поетапно да заменят въглеродно интензивните такива“, посочи министър Стоянов. По думите му войната в Украйна е задала нов дневен ред пред Европа, който налага бързи решения за нейната енергийна сигурност, които рефлектират пряко на икономиката.

„В последните месеци доказахме, че можем за няколко дни да взимаме решения, които са били отлагани с години“, подчерта министърът.

„REPowerEU“ дава допълнителна възможност българската индустрия да се декарбонизира, да намали разходите за енергия и да разшири своя дял в икономиката“, уточни министър Стоянов. Той допълни, че Планът ще подпомогне малките и средни предприятия, които са подложени на най-голям натиск от високите цени на енергоресурсите.

За финансиране на инвестициите и реформите в целия план на Европейската комисия „REPowerEU“ са заложени средства в размер на 20 млрд. евро, стана ясно по време на форума. „Сега е моментът държавата, бизнесът и научните среди да намерим най-верните решения, така че българската икономика да извлече големи и най-важното – дългосрочни, ползи от Плана“, каза Никола Стоянов.

По време на събитието бяха обсъдени теми, свързани с алтернативните горива, въглищните централи, дългосрочните перспективи за диверсификация на енергийните доставки и промените за българската икономика в този контекст.

Форумът се организира съвместно с Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура на Университета за национално и световно стопанство и Съюза на икономистите в България. Участие в него взеха проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, проф. Татяна Хубенова-Делисивкова, председател на Съюза на икономистите в България, Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Славчо Нейков, председател на УС на Институт за енергиен мениджмънт, студенти и експерти в тази област, и др.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
кеф

кеф

27.02.2023 | 20:17

охаааа още дълг чак и внуците на 20-годишните да има да плащат евала евалааааааааа машалааа глисти недни!

Отговори
2 0
Тоест отпускат милиони за крадене

Тоест отпускат милиони за крадене

27.02.2023 | 16:19

Това няма да повиши жизнения стандарт на българите напротив, продължават да ни бутат в блатото на мизерията! Западен фа шистки капитализъм!

Отговори
4 2
От фа шистка Европа получаваме само забрани и санкции

От фа шистка Европа получаваме само забрани и санкции

27.02.2023 | 16:14

И двойни европейски цени на всичко! Пари за война има но за доходите на българина няма! Какъв геноцид! Гласувайте пак за крадците и продажниците!

Отговори
4 2
Милиони за крадене за чуждия наш ваш; бизнес

Милиони за крадене за чуждия наш ваш; бизнес

27.02.2023 | 16:08

За народа пак нищо. Мръсници! Кога ще получаваме европейски доходи бе мръсници? Заплатите и пенсиите кога ще станат европейски?

Отговори
3 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?