2374

Отново: Банките дялкат с двойни такси

Нова вълна на увеличение на банкови такси започна в началото на лятото. Част от банките вдигат двойно тарифата си за услугите, които извършват при посещение на клиентите в техните клонове.

Поскъпването е най-вече за откриване на банкови сметки и внасянето на пари по тях, както и месечните такси за поддържане на въпросните сметки. Някои банки вече таксуват услуги, които доскоро са били безплатни, пише вестник "Сега".

Вдигат се таксите за внасяне на пари по сметка, откриване на сметка и теглене от банкомат, както и месечните вноски, информира NOVANEWS.

От 8 юни една от най-големите банки - ДСК, вдигна двойно таксата за откриване на разплащателна сметка в офис на банката. Така вместо 2 лв. ще се плаща 4 лв. за стандартна разплащателна сметка с диференцирано олихвяване. Същата е промяната и за откриване на сметка в пакет с дебитна карта. Откриването на безсрочен влог вече се таксува с 6 лв. при доскорошни 2 лв.

С 15 лв. скача еднократната такса за доверителна (ескроу) сметка при кредитиране на физически лица по сделки за покупка на недвижими имоти. Така новата комисионна вече е 30 лв. 

От 19 юли друга голяма банка ще таксува внасянето на пари в брой в нейните зони за самообслужване с 0,40% от внасяната сума, но не по-малко от 3 лева. Тарифата за теглене на пари в брой е 0,60% от сумата, като удръжката за банката отново е минимум 3 лева.

Така ако теглите пари от банкомат на ПроКредит Банк, ще ви струва 1 лев за сума до 2000 лв. При теглене на по-голяма сума таксата е 1 лев + 0,60% (но не по-малко от 3 лева) от сумата над 2000 лв.

Ако внасяте до 2000 лв. в зоната за самообслужване, тарифата е 1 лев. В случай, че внесеното е над тази граница, то се таксува с 1 лев + 0,40% (но не по-малко от 3 лева) от сумата над 2000 лв.

От началото на юни Райфайзен банк вече качи цените на редица свои услуги. Таксата за поддържане на разплащателна сметка е увеличена с 0,50 лв. и стана 4,50 лв. Тегленето в брой от разплащателни, спестовни и специални сметки за суми до 2000 лв. вече струва 0,5% от сумата или минимум 6 лв. на транзакция. Досега този комисион беше 5 лв. на транзакция.

С 0,1% се вдига и таксата за теглене над 2000 лв., така тя вече ще бъде 0,7%. По-високи комисионни ще се заплаща и при внасяне по каса от трети лица към клиент на банката. Поскъпват вътрешнобанковите преводи на хартия, наредени от разплащателни, спестовни или специални сметки.

Доскоро безплатната услуга на Райфайзен банк внасяне на пари по сметка, обслужваща кредит или по кредитна карта, вече се таксува с 2 лв. С 1 лев се вдигат таксите за поддържане на сметки "За заплата" и "За всеки ден".

Повишение на банковите услуги има и в други банки.

Според финансовия анализатор Иван Стайков ръстът се дължи на нарастване на популярността на банковите услуги.

"Граждани и фирми използват голям набор банкови услуги онлайн. Това води до увеличение на разходите. Ресурсът излиза от IT сектора, който е скъп", обясни той.

По думите му разходите на банките са в различни направления.

"Ръстът е между 10 и 30% за последната година. Банките имат различни видове разходи - административни, за такси, за лихви", отбеляза Стайков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Иван

Иван

06.07.2022 | 08:24

Бурканбанк е изхода.

Отговори
2 0
Продължаваме

Продължаваме

05.07.2022 | 23:15

Промяната

Отговори
5 4
Ne ne

Ne ne

06.07.2022 | 07:33

Поскъпването

Отговори
0 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?