1553

Отлична новина, петролът поевтинява трайно

Петролът продължава да поевтинява в края на петъчната търговия на фона на очакванията, че обявените в четвъртък доброволни съкращения през първото тримесечие на 2024 г. на добивите от членове на "ОПЕК +" няма да доведат до сериозно затягане на пазара на важната енергийна суровина, съобщи БНТ.

Малко преди края на петъчната търговия фючърсите не петрола сорт Брент се понижават с 2% към 79,00 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 1,9% към 74,50 долара за барел. През вчерашната търговия петролните фючърси също поевтиняха с около и над 2% след края на онлайн заседанието на "ОПЕК +".

Картелът обяви допълнителни съкращения на добивите на петрол с приблизително 900 хил. барела на ден през първите три месеца на следващата година, но тези ангажименти са на доброволен принцип, като например Ангола вече отхвърли определените за нея квоти. Саудитска Арабия пък се очаква да разшири собственото си доброволно съкращение от 1 млн. баела на ден, а Русия - да увеличи своето текущо съкращение от 300 хиляди на 500 хиляди барела на ден.

В САЩ обаче броят на петролните платформи се е увеличил с пет през последната седмица до общо 505, сигнализирайки за продължаващо увеличение на добива в страната.

Суровият петрол първоначално се повиши по време на търговията в четвъртък, тъй като предварителното споразумение на петролния картел изглеждаше, че вероятно ще помогне за ограничаване на очаквания излишък на петролните пазари в началото на следващата година. Този оптимизъм бързо изчезна на фона на липсата на яснота след сеещата на "ОПЕК +" и съмненията дали съкращенията на добивите ще бъдат изцяло приложени.

Междувременно Бразилия, която допринесе за увеличаването на глобалните петролни доставки, заяви, че ще се присъедини към хартата за сътрудничество в алианса "ОПЕК +" през следващата година, но засега няма да участва в съкращенията на производството.

Резултатът от срещата на "ОПЕК +" беше "объркваща, заплетена бъркотия", посочи в интервю за Блумбърг Вандана Хари, основател на Vanda Insights. "Всичко това все още са доброволни съкращения и това е една от причините за разочарованието", каза тя, добавяйки, че остава да се види дали допълнителните производствени ограничения от около 900 хил. барела на ден ще бъдат изпълнени през първото тримесечие на 2024 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?