Следвайте ни

Откриха кашкавал с опасна бактерия в магазините

viber icon

Опасната патогенна бактерия Листерия моноцитогенес, е установена в кашкавал „Беленско”, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните. Заразеният продукт е с партиден номер L060520 и е произведен от млекопреработвателното предприятие „Рафтис милк” ЕООД - Сливен. 

595 кг. кашкавал с листерия са тръгнали към търговската мрежа. Наличните количества се изземват, а партидата е спряна от продажба. Гражданите, закупили кашкавал от същата партида могат да го върнат в магазина, от който са го купили. На производителя е съставен акт по Закона за храните. Максималната финансовата санкция, която го грози, е до 6 000 лева.

„Рафтис милк” ЕООД се прочу скандално заради имитация на млечни продукти. През 2017 г. Комисията за защита на конкуренцията глоби с по 40 хил. лв. фирмата и още две млекопреработващи компании - "Сирма Приста" АД и "Чех - Йосиф Новосад" ООД за липса на обозначение на немлечни мазнини върху опаковките на продукт, претендиращ да е "бяло саламурено сирене".

 

Листериите са широко разпространени в природата - живеят в почвата и по растенията. Листериозата е бактериално инфекциозно заболяване, което засяга основно новородени, лица с имунодефицити и е особено опасно за бременни.

 

Може да протече с леки грипоподобни симптоми или с температура и гастроинтестинални оплаквания, или по-тежко с развитието на сепсис или засягане на нервната система.

 

Източник на инфекцията са болните животни, като заразяването става по време на обработка на животински продукти или консумация на заразено месо или мляко. Предаването от човек на човек е възможно единствено от майката на плода.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Обективно

Обективно

14.08.2020 | 18:50

Не ни е виновен някой, а хората, които крадат, лъжат... Лошият материал трудно ще изгради добра държава.

Отговори
1 0
ДОЛНА държава

ДОЛНА държава

14.08.2020 | 16:03

7 МИЛИОНА ХОРА 6000 ЛЕВА ЛИ СТРУВАТ

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?