2374

Откриха газовата връзка България-Гърция, енергийната карта на региона се промени

"Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона". Това каза премиерът в оставка Кирил Петков по време на церемонията по приключване на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), провела се на една от газоизмервателните станции на трасето в град Комотини. 

По думите му той ще задълбочи енергийната свързаност между двете държави. 

"България постига реална диверсификация, като получи азербайджански газ в следващите няколко седмици, слагайки край на руския енергиен монопол", допълни още българският премиер. 

"Днес е един много важен момент за Комотини, Гърция и България", каза от своя страна министър-председателят на Гърция Кирякос Мицотакис. 

"Този момент е важен за Балканите и Европа, защото тук след малко няма да направим церемония просто за пускането на един газопровод, а на проект, който сближава Гърция и България", каза премиерът на Гърция.

Той припомни, че проектът е стартирал през 2009 г., когато двете страни подписаха меморандум за сътрудничество, а парламентите го характеризираха като обект от национално значение. "Приключването му днес, въпреки трудностите, през които преминахме, показва голямото му значение днес. Това е един тласък на общата европейска цел за енергийна диверсификация", допълни Мицотакис. 

На церемонията присъстват освен премиерите на двете страни, и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Видео от официалното откриване може да гледате ТУК.

Очаквайте подробности!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
ХаХаХа

ХаХаХа

08.07.2022 | 14:19

Ако беше Бойко Борисов още януари щеше да тече газта но нямаше да има 30 % комисионна за мафиотите кукловоди на кирчои Кокорчо схемата с която ограбват българите е бруталнопроста същият този руски газ дори не напуска границите на България физически а посредника пуска фактура за осребряване с милиони надценка и мафиотите лапат народна пара но скоро идва видов ден и руснаците ще бъдат тотално изметени от България заедно с шпионинът им румен радев

Отговори
6 4
ясно

ясно

08.07.2022 | 13:41

Как няма да е мразен Петков от платените русоробски партии като учиндолския чалгар ,, копейкин ,дупя с е мутрогерб и пр. рубладжийски партии защото пречи на ограбването на страната

Отговори
8 10
ЧЕСТИТО!

ЧЕСТИТО!

08.07.2022 | 13:17

Честито, СИКаджийски МУТРИ, Учиндолски МУТРИ, Агент Сава и МУТРИТЕ ТИ (те са еднакви!) , честито и на руските мекерета от иZZраждане и останалите проруски "патриоти" майцепродавци! НЯМА ДА ИЗТЪРвем българи при другаря ви путлер, разбрахте ли бе гадове?

Отговори
8 7
Станчо

Станчо

08.07.2022 | 15:25

И кое ни е за честитене, като между 70 и 80 % от капацитета отиват за Италия, а останалото е за нас и Гърция (повече за тях). Диверсификация на приказки, в действителност правим с пуфня боя.

Отговори
2 4
БРАВО!

БРАВО!

08.07.2022 | 13:01

Това, което СИКаджийската мутра размотаваше 12 години, бе завършено за 7-8 месеца! САМО ПРОМЯНАТА!!!!!! НЯМА ДА ОСТАВИМ БЪЛГАРИЯ В МРЪСНИТЕ КОСТЕЛИВИ РЪЦЕ НА СЕВЕРНОАЗИЙСКИТЕ ПРИМАТИ И КОРУМПЕТА!!!!

Отговори
10 11

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?