Следвайте ни

Отчитаме електромерите сами заради новите цени на тока от 1 юли

viber icon

Заради новите цени на електроенергията  от 1 юли следващите фактури ще бъдат разделени на два отделни периода – потребление по стари цени до 30 юни 2021 г. включително и потребление по нови цени след тази дата. EVN България предоставя на своите битови клиенти възможност сами да отчетат електромерите си и да предоставят данните на дружеството. Самоотчитането се извършва по желание , без да отменя осъществяването на регулярен месечен отчет на уредите от страна на компанията.

Клиентите, които желаят да се възползват от тази възможност, трябва да попълнят показанията на електромерите си на 1 юли 2021 г. в декларация, която се предоставя и попълва в EVN Офис. Приемане на декларациите ще се извършва в периода 1 юли (сряда) – 5 юли 2021 г. (понеделник) включително. 

При попълването се посочват номер на измервателна точка и клиентски номер, които фигурират във всяка една фактура. Желателно е клиентите да оставят и актуален телефон в случай на грешно подадени показания. На база на предоставените данни от самоотчета дружеството ще фактурира консумираната електроенергия до 30 юни 2021 г. включително по старите цени, а от 1 юли 2021 г. – по новите тарифи, определени от КЕВР. 

За всички битови клиенти, които не пожелаят да отчетат сами електромерите си към 1 юли 2021 г. ще важи следният принцип, който се прилага при смяна на цени:

·        Количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането през юни 2021 г. до 30 юни 2021 г. включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период

·        Количеството консумирана енергия по нови цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от 1 юли 2021 г. до датата на отчитане през юли 2021 г. пак по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период.

 

Общият брой на дните в отчетния период отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент, като се запазват регулярните срокове на отчитане.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Живко

Живко

28.06.2021 | 20:29

Аз не мога да си отчета сам електромера, защото само ЕВН има ключ от таблото.

Отговори
4 1
ЕВН абонат

ЕВН абонат

28.06.2021 | 17:17

Австрийците ни взеха за мезе.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?