Следвайте ни

Отчетената инфлация не промени лихвите, поне засега

viber icon

Васил Атанасов - Инвестиционен Консултант при Управляващо Дружество ЮГ МАРКЕТ ФОНД МЕНИДЖМЪНТ АД.

 

Няколко новини направиха седмицата интересна, като раздвижиха пазарите в двете посоки. Първата новина за повишаването на потребителските цени в САЩ с 4.2% на годишна база повлия отрицателно на пазарите на ценни книжа. Увеличение с такъв размер не е отбелязван от 2008 г. Това подсили страховете на участниците в пазара за увеличаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв по-рано от очакваното. Индексът S&P500 се понижи с 2.15%, което беше най-силното му дневно понижение от февруари насам.

Впоследствие с изявление от Федералния резерв заявиха, че според тях инфлационният натиск се дължи на отварянето на икономиката и разхлабването на противоепидемичните мерки в страната. Те изразиха ясно становище, че това е временно и към момента не влияе на монетарната политика. Като резултат водещите индекси на световните капиталови пазари възстановиха част от загубите си. Dow Jones Industrial Average и широкият S&P500 затвориха с повишения от 1.3% (DJIA) и 1.2% (SPX500).

Песимизмът на капиталовите пазари повлия на криптовалутите, но това не беше единствената лоша новина за тях през седмицата. Илън Мъск обяви в Twitter, че Tesla няма повече да приема Bitcoin като средство за разплащане.

След обявеното през февруари намерение да се приемат разплащания с най-голямата криптовалута от компанията Тесла споделиха, че ги притеснява нарастващото използване на изкопаеми горива за добив на биткойни, особено въглищата, които имат най-лошите емисии от всички горива. Това доведе до моментален спад в цената на Bitcoin с над 10% до 46 хил. долара, след което възстанови до малко над 50 хиляди.

За българския капиталов пазар определено събитието на седмицата беше поредното издание на инициативата „Ден за акции“. Веднъж годишно Борсата, Централен депозитар и включилите се 31 инвестиционни посредници освобождават от комисиони физическите лица за до 15 изпълнени сделки с обем не повече от 2000 лв. на единична изпълнена поръчка. Това доведе до сключване на 1 378 сделки, което повиши рекорда от 1095 транзакции, записан на 16 март 2017 г.

За съжаление, изчислени на седмична база губещите компании на БФБ бяха по-голям брой от печелившите.

Явно на фона на честото споменаване на пазара при диспутите в парламента повлия и на интереса към българските акции. Лидер в покачването беше Индустриален Капитал Холдинг АД с +9.76%, Адванс Терафонд АДСИЦ с +7.56% и М+С хидравлик АД с +5.41%. Най-силно поевтиняха акциите на Зърнени храни България АД с -10.96%, Сирма Груп Холдинг АД с -6.31% и Неохим АД с -6.25%.   

С резерви посрещна пазарът и новината за решението на Съвета на директорите на "Монбат" АД за дописан договор за покупка на акции, представляващи 60% от капитала на Tunisian Company of Batteries NOUR. Подписаният договор е в съответствие с предварително приетите параметри на сделката, съгласно които "Монбат" ще придобие 720 000 броя акции. Плащането на цената и прехвърлянето на акциите ще се осъществи в приетия от страните срок. Цената, която "Монбат" ще плати за пакета акции, е 10 300 000 евро, като за целта ще бъде използвана неусвоената част от емисията облигации, а разликата ще бъде финансирана със собствени средства.

През месец април т.г. "Софарма" АД реализира спад в продажбите с 22%  спрямо същия месец на предходната година, в т.ч. 62% ръст на продажбите за вътрешен пазар и 37% спад на продажбите за износ. През първите четири месеца на 2021 година приходите от продажби на продукция намаляват с 29% спрямо същия период на 2020 година, в т.ч. 22% спад на продажбите за вътрешен пазар и 32% спад на продажбите за износ.

Съветът на директорите на компанията предлага да няма дивидент за 2020 г. на предстоящото общо събрание на 4 юни 2021 г. Резултатът за миналата година е печалба от 28,66 млн. лв. в неконсолидирания отчет.

Без дивидент остават и акционерите на "Елхим-Искра" АД, където реализираната през миналата година загуба в размер на 312,2 хил. лв. ще бъде покрита със средства от неразпределена печалба от минали години. Акционерите на "Българска роза" АД също не разпределиха дивидент. Загубата за 2020 г. в размер на малко над 136 хил. лв. ще бъде покрита със средства от неразпределена печалба от минали години.  "Хидравлични елементи и системи" АД одобри дивидент в размер на 0,26 лв. на акция от печалбата за 2020 г.

* Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?