Следвайте ни

От телемедицината до безконтактното пазаруване

viber icon

В условията на глобална пандемия високите технологии се превърнаха в необходимост не само за работата, но и за връзката със света от дома. "Марица" представя 4 от иновациите, които ще се развият най-бързо през новата година. 

Електронните спортове

Според различни проучвания през 2020 година пазарът на киберспортовете, излъчването им и облачните услуги за игри са отбелязали ръст от над 30%. За индустрия, която започна да се преориентира от развлекателна в професонална и да създава своя бизнес модел едва през последното десетилети, COVID-19 се оказа катализатор, който ускори сериозно темповете на развитие. Капитализацията на целия пазар на киберспортове според "Форбс" е напът да надмине 1,5 милиарда долара до две години. Една от най-популярните платформи за излъчване на живо в гейминг сектора - Twitch, се превърна в един от трите най-предпочитани сайта в мрежата за потребителите до 25 години. Сигурен знак за още по-големия растеж на сектора през 2021 година е включването в него на редица популярни личности, като например американския рапър Травис Скот. Той си партнираше с една от най-популярните игри Fortnite, която има над 300 милиона регистрирани потребители по цял свят.

Работа от дома

Програмите за видеоконферентни разговори и провеждане на бизнес срещи е още един сектор, който получи сериозен тласък от пандемията. Лидер през 2020 година беше Zoom, която отбелязва ръст от над 450%. Други съществуващи големи корпоративни инструменти като Webex на Cisco, Teams на Microsoft, Google Hangouts, GoToMeeting и BlueJeans на Verizon също предоставят модерни системи за видеоконференции, улесняващи отдалечена работа по целия свят. През новата година очакваме тези платформи да продължат да бъдат основна част от делника и работния процес на доста от хората. И да развият нови функционалности, които да ги направят по-гъвкави и удобни за използване.

Дигитални услуги

Целият процес по покупката, плащане и доставка на различни стоки и услуги вървеше с бавни стъпки към пълната си дигитализация от няколко година. 2020-а обаче превърна безконтактните ​методи в новото нормално. Компании по света и у нас успяха да интегрират подобни услуги само за няколко дни. Всички големи доставчици на храна у нас сега предлагат изцяло безконтактен процес за потребителите. Куриерските фирми също увеличиха сериозно терминалите си за самообслужване и продължават да се опитват да дигитализират колкото може по-голяма част от услугите си. Банковият сектор също реагира адекватно и няколко от големите банки в страната създадоха възможности дори за откриване на сметка от дома. В контекста на това, че и 2021 година ще бъде белязана от пандемията, всички специалисти очакват бързите темпове на развитие в тази сфера да продължат.

Здравни предложения

Институциите, особено в сферата на здравеопазването, ​цяла година работят в посока за намаляване на излагането на COVID-19 на пациентите и медицинския персонал. Редица компании и институции се ​обърнаха към телемедицината и различни здравни предложения като видеочатове между лекар и пациент, диагностика чрез изкуствен интелект, издаване на онлайн документи и провеждане на виртуални консултации. В глобален мащаб през тази година секторът на телемедицината е увеличил своя обем с над 50% само през първите три месеца от пандемията. Teladoc Health, Amwell, Livongo Health, One Medical и Humana са част от публичните компании, предлагащи различни услуги в тази област, за да отговорят на текущите нужди. Новата година със сигурност ще продължи тази тенденция. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?