4020

От престижен френски конкурс: Шест златни медала за вината на “Вила Ямбол“

Избата спечели най-много отличия от българските производители на Vinalies Internationales

С шест златни медала бяха отличени вината на една от най-старите изби в Южна България „Вила Ямбол“. Високата оценка дойде от престижния винен конкурс Vinalies Internationales, който се организира от Съюза на енолозите във Франция.

Общо „Вила Ямбол“ спечели 8 медала. Със златно отличие бяха оценени: естествено пенливо вино Vineyards Selection  Blanc de Blancs 2015, както и червените вина Vineyards Selection Болярово от Каберне Совиньон 2016, Vineyards Selection Тополица от Сира 2017, Kabile Сира 2019, Kabile Мерло Резерва 2016, Kabile Каберне Совиньон Резерва 2019. Сребро заслужиха Vineyards Selection Розе 2023, Vineyards Selection Тенево Мерло, Каберне Фран, Пети Вердо 2019.

„Признанието от Vinalies Internationales е особено ценно за нас, първо - защото идва от изключително взискателно и добре подготвено жури от световни специалисти, и второ - защото доказва, че впечатляваме света с уникални български вина от добре познати френски сортове на много разумна цена“, коментира изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов и даде за пример винената серия Kabile, която може да се намери по магазините за 12-13 лв.

„Вила Ямбол“ с гордост развива винарските традиции на своя регион в последните 100 години, което я превръща в един от най-старите производители от Южна България. Избата произвежда вината си от 10 000 дка лозови масиви, като особена гордост за тях са тези в микрорайоните Тенево, Трояново, Тополица и Болярово, които са предназначени само за производството на лимитираната серия Vineyards Selection. Те са засети според „розата на ветровете“, моряшки ориентир, който отчита посоката и силата на въздушните течения, така че те да са най-благоприятни за развитието на гроздето. Днес именно в тази серия е включено и естествено пенливо вино, създадено по традиционната технология на шампанското. С тази цел избата инвестира през миналата година в специално оборудване.

Любопитен факт за другата им наградена марка Kabile е, че е кръстена на античен тракийски град, който се намира само на няколко километра от винарната. Нещо повече - в знак на почит към традициите и наследството на региона,  производителят постави богинята Кибела на етикета на бутилката. Спорд шефа на винарната Красимир Аврамов хубавото вино се ражда още на лозето, прави се от хубави хора и от подходящата техника. През миналата година „Вила Ямбол“ спечели 23 отличия от международни конкурси, а само преди седмици добави още пет отличия от Mundus Vini.

Общо българските вина с медали от Vinalies Internationales тази година са 14.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?