4020

От незнание или нехайство: Плащаме си чинно данъците, а можем да си ги спестим

Парадоксална ситуация - държавата дава дузина възможности да намалим данъците си, а много малко хора се възползват от тях. Вероятно това се дължи на ниската финансова култура на българите. Това стана ясно от участието на Людмила Елкова, член на УС на БНБ, във форума "Money.bg Лични Финанси".

От 15 години насам физическите лица могат да спестят от данъците си, ако имат застраховка "Живот". Полицата не е толкова екзотична и рядка, най-малкото защото всяка банка задължително я изисква при отпускане на ипотечен кредит. А в момента ипотечното кредитиране е в своя пик, тоест немалка част от българите на средна възраст би трябвало да имат такава застраховка. Отстъпка има и за хората, които внасят средства за допълнително доброволно осигуряване. Според данните на Елкова обаче, такива намаления ползват едва 30 000 българи. Те са намалили годишните данъчни основи с до 10 на сто и така са платили по-малък данък общ доход.

Също много отдавна на младите семейства им бе дадена възможност да приспаднат от сумата на годишните данъчни основи направените през годината лихвени плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Едва между 4000 и 6000 души обаче са се възползвали от това данъчно облекчение в последните години, посочи Людмила Елкова. Когато се въвеждаха тези мерки, имаше опасения, че те могат да доведат до допълнителни разходи на бюджета, но това очевидно не се случи, коментира тя.

Според експерти по лични финанси едната от причините за незаинтересоваността на хората действително може да е ниската финансова грамотност и неумението на повечето българи да управляват оптимално парите си. Но другата може да е бюрократична - за да се ползват данъчните облекчения, физическите лица трябва да изискат справка от животозастрахователното или пенсионното дружество, или банката за платените през годината съответно вноски и лихви. В първия случай повечето компании нямат допълнителна такса за предоставяне на документа. Банките обаче имат и тя е между 12 и 30 лева.

В момента най-активно ползващата се мярка на НАП са данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания.

 Последни дни 

Срокът за декларирането на доходите и плащане на данъка за довнасяне тази година е 30 април 2024 г. Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата, да се подадат на място в офис на НАП или в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
ТозиКойто

ТозиКойто

15.04.2024 | 20:43

Тия дни "дъвках" казуса с връщането на данък от застраховка живот. Оказа се, че застраховката трябва да е медицинска или със спестовен характер. С основната рискова не може. А гащниците от НАП като им се обадихме за консултация ни натириха буквално. И на въпроса "възможно ли е да получим облекчение въз основа на рискова застраховка", отговора беше "ние ще ви върнем парите, ама ако е неправомерно ще ги връщате обратно". Ай си наглите чиновници. Оказва се няма механизъм при който да не може да заявиш облекчението, но пък после ако нещо не е наред ще те съдерат.

Отговори
25 0
Паразитите!

Паразитите!

15.04.2024 | 19:39

В НАП, работят само едни зомбирани комплексари, които и да имаш права няма никога да ти ги разяснят! Така чиновниците които ние издържаме с нашите данъци могат да ти съсипят живота, като ти блокират сметки и пари от пенсии и после когато ги осъдиш ги чакаш в следващия бюджет да ти върнат взетите ти незаконно пари! Ако ти забравиш да си платиш данъка те облагат и с 14%лихва, когато ги осъдиш ако чиновника благоволи ще ти върнат само главниците!

Отговори
25 0
Имало било ”дръжки”!

Имало било ”дръжки”!

15.04.2024 | 14:25

Имало било „омбудсман”, той щял бил да се грижи ”политиците” и „управляващите” (и дори „банките”) да не прецакват гражданите, които плащат данъците за тяхната издръжка! Да, ама не! Имало било ”дръжки”!

Отговори
34 3
Вечно прецакания българин

Вечно прецакания българин

15.04.2024 | 12:39

Политиците ни го вкарват отвсякъде . Продажници служещи на чужди интереси.

Отговори
40 0
Мартин

Мартин

15.04.2024 | 12:12

На Прокредит банк таксата за тази справка за лихвите за изминала година е 50лв! Петдесет. Ако имаше мисъл в писането на този закон, щеше да обвърже банките да правят тази справка според определена схема "не повече от...%, лв" или друго. Когато държавата те подпомага с данъчно облекчение от 200лв, но ти трябва да дадеш 25% на банката си е голямо прецакване.

Отговори
53 2
ДЖОКО

ДЖОКО

15.04.2024 | 20:35

Е....БАХ ТИ Е.....БАНАТА ДЪРЖАВА ПРОСТТА

Отговори
20 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?