3906

От КНСБ апелират: Заплатите да се вдигат с ръста на инфлацията

Да проучат всички работещи, които се осигуряват на минималната заплата и колко от тях получават пари в плик, са амбицирани от синдиката КНСБ. Това обяви днес пред медии в Пловдив президентът Пламен Димитров. 

Той и част от екипа му бяха на посещение под тепетата, а визита е във връзка с националната кампания на конфедерацията „По-високи доходи с твоя синдикат“. 

Димитров е категоричен, че месечните възнаграждения на всички работещи в страната трябва да се увеличават с размера на инфлацията, която за последните 30 месеца у нас е белязала 32 процента ръст.

"За това апелираме в рамките на националната ни кампания „По-високи доходи с твоя синдикат“, а целта е да видим как се компенсират доходите на хората спрямо инфлацията, която за радост вече намалява, коментира Димитров.

“Там, където за този период хората не са получили такова увеличение, имат право да го поискат и да го получат. Искаме да им дадем кураж. На някои места е постигнато, на национално ниво данните показват компенсиране, но личната инфлация на всеки е различна. Искаме да подскажем възможностите това да се случи. Нашите прогнози и съвети към синдикалните ни организации е да залагат и изискват между 13-15 процента увеличение на заплатите през тази година”, каза Димитров.

Той припомни, че българите са на последно място в Европа по доходи. Изрази тревога, че само една трета от съгражданите ни разполагат с нетна месечна издръжка в размер на 1454 лв.  Подчерта също, че част от хранителните продукти у нас са по-скъпи от тези в ЕС, а в списъка с 20 продукти от потребителската кошница първенство по скъпотия водят ориз, сирене и други млечни продукти. 

Лидерът на КНСБ съобщи, че на среща със служебния премиер Димитър Главчев преди два дни са обсъдили важни национални въпроси. Номер едно е темата „Енергетика“ и какво ще се случи с близо 2 милиона българи, които влизат в графа „енергийно бедни“, когато влезе в сила либерализацията на енергийния пазар, която бе отложена за януари 2026 г.?

Във връзка с реорганизацията на въглищните централи синдикалистите са получили уверение, че за рекултивация на терените на "Мини Марица Изток", държавата ще влее в тях в близките 4 години по 250 млн. лв. за всяка година.

Със служебния премиер е обсъдено и изпълнението на бюджета за тази година. “Искаме да получим гаранция, че необходимото финансиране, особено в социалната сфера, ще бъде осигурено и бюжетът няма да бъде актуализиран в негативен план, т.е. да се режат разходи. Най-вероятно ще има известно неизпълнение на капиталовата програма в частта с националните проекти, но не за сметка на общините”, обясни президентът на КНСБ.

Заради рецесията в Западна Европа и спада на поръчки, особено от Германия, преди две седмици КНСБ и работодателските организации са предложили промяна в Кодекса на труда, която да гарантира подкрепа на фирмите, изпаднали временно в затруднение, така че да не съкращават работници. Мярката ще е подобна на 60:40, която по време на ковид пандемията запази 120 хил. работни места, обясни Димитров. 

Пълна прозрачност на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, е другото искане, отправено от КНСБ към служебния кабинет.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Codegat

Codegat

09.05.2024 | 18:10

Колко са мизерниците които получават 933 + 200 купони.

Отговори
0 0
Нещо

Нещо

08.05.2024 | 21:24

Не схващам уж сме бедни а пък всички почиват извън България после имало задръстване значи можем да плащаме по 1000лв ток

Отговори
0 6
Мразим Джендърите

Мразим Джендърите

10.05.2024 | 16:03

Защо съдиш по шопите, който са на 3-4-ни заплати спрямо останалите градове? Ти май не знаеш, че над 60% от хората не успяват да си позволят почивка на море? Разбирам че за евролибералните манафи е трудно да го асимилират, но поне не пишете глупости.

Отговори
0 0
Енергийно бедни

Енергийно бедни

08.05.2024 | 18:29

2 миликна ма нгали за тях ще е за другите по 55 ст на киловат час ама вие сте овци и търпите ще плащате по 1000лв за ток на месец щото сте богати. Плана за УНИЩОЖАВАНЕ И ОГРАБВАНЕ е в действие овции послушни

Отговори
11 0
кнсб да се.....

кнсб да се.....

08.05.2024 | 17:43

то хубаво заплатите ,ама на кой....на държавните служители.....моля вдигнете цифрите по обществените поръчки и тях с инфлацията.... ......и крайно време здрави и социални осигуровки да си ги плащате ,като нас в частния сектор

Отговори
8 2

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?