2374

От днес токът се вдигна с 3,4% повече

Токът от днес средно струва с 3,4% повече. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание за цените на тока от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г.  Регулаторът се хвали, че това е минимално поскъпване, след мораториум и пикови цени на борсата, които са над 400 лв. за мегаватчас.

Комисията била намерила резерви, за да сведе до минимум поскъпването на тока за бита. Мерките са три - премахва таксата "задължения към обществото", увеличава задължението на АЕЦ „Козлодуй” да дава ток за регулирания пазар от 20% на 30% за новия ценови период 2022/2023, премахва премиите за значителна част от ВЕИ производителите, като пренасочва освободения финансов ресурс за намаляване на цените на битовите клиенти.

За клиентите на „Електрохолд Продажби“ (ЧЕЗ) изменението на крайната цена е с 2,70 %, за „ЕВН България Електроснабдяване“ – с 3,47 %, за клиентите на „Енерго-Про Продажби“ – с 4,45 %. В тези цени са включени както цената на електроенергията, така и цените на мрежовите услуги.

От КЕВР уточняват още, че цените на електроенергията за битовите потребители в България остават най-ниските в цяла Европа.

„Това защитава българските домакинствата от шоковото повишение в резултат на войната в Украйна, при което цената на електроенергията в битовия сектор се повиши с 45% в останалата част на континента”, уверяват от комисията.

Решението е взето след предварително проведени открито заседание и обществено обсъждане с участието на заинтересованите страни - омбудсмана, БФИЕК, БТПП, Асоциация свободен енергиен пазар, граждански организации и сдружения. В окончателното решение са отчетени всички предложения, направени по време на обсъждането, допълват от КЕВР.

До този час няма решение колко ще струва топлата вода и парното. А за цената на природния газ от  1 юли не е внесено заявление от "Булгаргаз". 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?