1553

От 2026 година! Край с евтиния ток за домакинствата

Данъчни и банки ще проверяват имат ли спестявания енергийно бедните

За добро или лошо, домакинствата ще бъдат на регулиран пазар на еленергия до началото на 2026 година. Дотогава битовите абонати ще следят с трепет новините от КЕВР за фиксираните цени за тока. После ще имат два варианта - или закована цена на еленергията у дома за определен срок /най-вероятно една година/, или - подобно на бизнес абонатите, цена ден за ден. Динамичните цени обаче ще са приложими само за клиенти,

които имат инсталиран интелигентен измервателен уред вкъщи.

По правило в първия случай цената на тока ще е по-висока, за да може да обере луфтовете от движенията на свободния пазар. Вторият случай пък е с още повече неизвестни.

Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, качени за обществено обсъждане в края на миналата седмица.

Датата за скъсването на домакинствата с Енергото по места всъщност отдавна е известна, тъй като задължението произтича от директива на ЕС. Част от предложените изменения и допълнения в проектозакона са свързани и с изпълнение на Реформа „Либерализация на пазара на електроенергия" и „Разработване на дефиниция и критерии за "енергийна бедност"  от Плана за възстановяване и устойчивост. Така че на карта са заложени парите от Европа.

Първата стъпка е до края на тази година да се случи пълната либерализация на пазара на едро на еленергия.  Прекратява се ролята на НЕК като обществен доставчик и се премахват квотите на производители за регулирания пазар, съобщава още Министерството на енергетиката. Тоест, ЕРП-тата ще купуват енергия от свободния пазар. В този преходен период  крайните снабдители и търговците ще снабдяват битови крайни клиенти по регулирани цени.

Те ще закупуват до 60% от нужната им енергия на организирани търгове

по дългосрочни договори. Най-вероятната хипотеза е, че дружествата ще купуват по-скъпо, а ще се налага да продават на битовите абонати по-евтино /заради натиска на обществото и КЕВР/ и затова ще ползват публична подкрепа под формата на финансови гаранции или компенсации.

А при драстично поскъпване на електроенергията цените за бита могат да бъдат дори под себестойността им. Това ще може да става и при обявена от Европейската комисия криза на цените на електрическа енергия на регионално равнище или на равнището на целия Европейски съюз. В тези случаи ще се компенсират разходите на крайните снабдители и търговците на електрическа енергия.

Очакванията са при преминаването на домакинствата на свободния пазар на енергия сметките им за ток да се повишат. Ето защо законопроектът въвежда нова категория - „Домакинство в положение на енергийна бедност“

За енергийно бедни ще се смятат домакинствата, които, след като платят сметките си за ток и парно, остават с доходи под линията на бедност на член от семейство. За тази година линията на бедност е 504 лв. Тя обаче се повишава всяка година, като разчетът за 2024 г. е линията на бедност да стане 526 лв. Три министерства - на енергетиката, регионалното развитие и на труда и социалната политика, трябва да изготвят наредба, в която да се опишат критериите, условията и редът за определяне на енергийно бедните домакинства и уязвимите клиенти. В обследването на доходите на населението обаче ще се включат и други институции като НАП или банките например, които ще докладват за странични доходи, например продажба на земя или имот, или спестявания.

Другата новост е, че

домакинствата могат да се сдружават

в „граждански енергийни общности“ под формата на търговско дружество, кооперация, сдружение по Закона за етажната собственост или под някаква друга правна форма. Така те ще имат право да произвеждат, потребяват, съхраняват или продават еленергия. Това важи както за обитателите на един жилищен блок например, които имат фотоволтаик на покрива, така и за жителите на едно село например, които са си направили соларен парк.

Проектът на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката е отворен за обществено обсъждане до 26 август. След приемането му той влиза в сила веднага след обнародването му в "Държавен вестник", с изключение на някои параграфи, които са отложени за 1 януари 2024 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Проклета булгаристанска кочина

Проклета булгаристанска кочина

04.08.2023 | 22:08

Значи ако нямам никакви доходи, но имам спестени някакви пари за черни дни, или за лечение трябвало да плащам манипулираните непосилни цени на новите монополисти закриляни от проклетите мафиоти пп-дб-гроп? Мръсни проклетници, дано платите погребенията на децата ви със заграбените от народа пари. Мръсно проклето булгаристанско племе дано ви застигне възмездието всичките и да получите същото, което ни причинявате, проклетници такива...

Отговори
2 0
Хм…

Хм…

31.07.2023 | 09:45

Това не беше ли една евроглупост в подкрепа на свободния пазар, в който не бивало да се месим? И в който същите евролицемери активно се месят с непазарното лансиране на зелената енергия, акцизите за горивата, антипазарните отстъпки за електромобилите и смесването на политика с икономика?

Отговори
7 0
Продажна

Продажна

31.07.2023 | 09:23

Измет за един план на Унищожението зарожваре народа си с непосилни сметки да измрете всички гласували за гроб пп и дпс

Отговори
9 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?