Следвайте ни

Започват да плащат на останалите без работа заради вируса, ето кога

viber icon

До момента над 60 работодатели в Пловдив са кандидатствали за получаване на субсидия по мярката 60/40, казаха от Бюрото по труда под тепетата за "Марица". В подалите документи дружества от парите ще се възползват общо 962 служители.

Фирмите, които искат да получат държавната помощ в града, са основно в най-пострадалите от извънредното положение сектори - ресторантьорство, хотелиерство, търговия на едно и дребно, производство и туроператорска дейност. Очаква се тепърва броят на подадените заявления да се увеличи, защото подготовката на документите изисква поне 3-4 дни според специалистите.

Междувременно стана ясно, че първите плащания за безработица от новоподадените заявления се очаква да започнат от 16 април след получаване на разрешението от Европейската комисия, което се очаква да стане на 14 април. Всички българи, които се връщат от чужбина, също могат да кандидатстват за обезщетение. До момента 745 наши сънародници, трудили се зад граница, са се възползвали от това право. Всички регистрирани лица имат право на три отказа на предложение за работа, след което губят правото си на обезщетение.

От социалното министерство пък обявиха, че в национален мащаб по мярката 60/40 вече има подадени 1223 заявления от фирми, които общо дават работа на 16 629 работници и служители. Социалният министър очаква в следващите дни тази бройка да се увеличи значително. 

Освен това министър Сачева обясни, че мярката 60/40 може да се ползва и за пуснати в принудителен платен отпуск служители. На работниците с намалено работно време пък се дължи цялата заплата, а помощта ще е само за неотработените часове съответно в размер на 60%, докато работодателят ще трябва да доплати останалите суми. Но ако работодател е съкратил и един служител след 13 март заради извънредното положение, подпомагане няма да може да има за всички негови служители. "Целта е да запазим работниците в настоящата ситуация", каза още веднъж министър Сачева.

Социалното министерство пък отново потвърди, че се работи по допълнителни мерки за подпомагане на трудовия пазар, според които да се поеме до 40% от минималната работна заплата и осигуровките за определени сектори и работодатели. Тепърва обаче предстои да бъде изчистена методиката на работа на подобна мярка. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?