71

От 1 юли: 25 ст. по-евтино гориво! Ще облекчи ли бюджета ни? ВИДЕО

Отстъпката ще се ползва за всеки зареден литър бензин А-95, дизел, пропан бутан и метан. Търговците ще издават разширен касов бон, в който ще се вписва номерът на колата и предоставената отстъпка
 

От 1 юли за всеки зареден литър масово гориво ще се ползва отстъпка 25 стотинки. Не е предвидено ограничение в литрите. Мярката беше приета вчера на второ четене в комисия при актуализацията на бюджета, предава NOVA.

Условието да получим компенсацията е да представим при зареждане в бензиностанцията талон за регистрация на автомобила - че сме негов собственик или ползвател. „Отстъпката ще се предоставя на касата на всяка една бензиностанция, като ще се издава фактура на физическо лице. Поне така е предвидено в законопроекта”, обяснява Георги Тенев, който е юрист на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Отстъпката ще се ползва за всеки зареден литър бензин А-95, дизел и пропан бутан. Компенсация ще има и за всеки зареден килограм метан. От своя страна, търговците ще издават разширен касов бон, в който ще се вписва номерът на колата и предоставената отстъпка.

 

От Асоциацията на малките бензиностанции предупреждават, че неизвестните пред бранша са много - най-вече заради неяснотата кога държавата ще им възстанови отстъпката. „Сега това ще доведе до един огромен обем данни, които ще бъдат обработвани и администрирани, и служителите на бензиностанции ще трябва тепърва да бъдат обучавани”, алармира юристът Георги Тенев.

Според икономисти ефектът за потребителите няма да се усети осезаемо. „Една такава мярка е проинфлационна. Тя не е антикризисна дори. За да се намали нивото на инфлацията, трябва да се ограничи потреблението”, категоричен е Михаил Кръстев. Той допълни, че били възможни и злоупотреби. „Нищо не пречи търговците да повишат тези цени”, подчерта икономистът.

Предвидено е мярката да работи около 6 месеца или до изчерпването на 150-те милиона лева, заложени в актуализацията на бюджета.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
САРМАТ ДВА БРОЯ  ТРЯБВА

САРМАТ ДВА БРОЯ ТРЯБВА

29.06.2022 | 22:17

Мафията пребита по един лев на литър от народа аааааапа държавата ----НАРОДА плаща със 0,25 Ст на литър НА МАФИЯТА

Отговори
4 0
Ко нящу

Ко нящу

29.06.2022 | 21:52

Ауууу Ко готино Направо ще умра от кеф Киро Простото Тиквун и цялата им Поцинкована Кокорчовска чифутска пасмина дали ще се ползват от тази отстъпка или ще зареждат фул Я помним у време Куманистическо га Куманистическите чифути ми даваха цели ПЕТ литра на месец за моето Балканче Ако искам да си го слагам у резервоаро ако искам само да се парфюмирам Тъ Така е кога те управляват чифути куманисти И не забравяйте че тогава бяхме братски Руски Народ

Отговори
4 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?