Следвайте ни

От 1 януари 2021: Нови източници на приходи намаляват вноските в ЕС

viber icon

В протичащите преговори за бюджета на ЕС за 2021-2027 г. и за плана за възстановяване от кризата с COVID-19 една от спорните точки е въпросът за собствените ресурси за бюджета. Настоящата система на собствени ресурси съществува почти без промени от три десетилетия и ЕП отдавна призовава за реформирането й. Към момента традиционни собствени ресурси са основно от мита, от ДДС, от брутния национален доход и други приходи - глоби на компании, нарушили законодателството на ЕС за конкуренцията, вноски от страни извън ЕС по отделни програми и данъци върху възнагражденията на служителите в европейските институции.

За да бъде намалена зависимостта от преките вноски от държавите членки въз основа на националния доход или на ДДС, европарламентът призовава за въвеждане на нови видове приходоизточници. Депутатите предлагат следния календар за добавянето на нови собствени ресурси: от 1 януари 2021 г. да се въведе нова национална вноска на база на нерециклираните отпадъци от пластмасови опаковки, както и друг ресурс на база приходите от схемата за търговия с емисии.

От 1 януари 2023 г.  да се формира собствен ресурс на база на облагане на дигиталните услуги и на основа на механизъм за корекция на въглеродните емисии на границите. Година по-късно ресурсът да се допълва от данък върху финансовите трансакции.

Очакванията са новите източници на приходи да помогнат за изплащането на общия дълг, който държавите ще поемат за финансиране на фонда за възстановяване от COVID-19. Без тези ресурси взетите назаем средства ще трябва да бъдат изплащани чрез съкращения на програми на ЕС или чрез по-високи вноски от държавите членки.

Преговорите между ЕП и Съвета за бюджета за 2021-2027 г. започнаха в края на август. Парламентът обяви, че няма да даде съгласие за новия бюджет, ако не бъде постигнато споразумение за реформиране на източниците на приходи.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?