Следвайте ни

Оставки, съд и бърза финансова инжекция иска засегнатият бизнес

viber icon

Както прогнозира премиерът Бойко Борисов, новият курс на по-строги противоепидемични мерки не зарадваха бизнеса. „Много хора ще се подразнят”, основателно предположи той, но беше категоричен, че „трябва да приложим по-строги мерки, тъй като тези - най-либералните, които имаме в момента, не се спазват". Вкупом засегнатият бизнес заговори отново за справедливи и навременни компенсации, увеличаване на безработицата, фалити, междуфирмена задлъжнялост и… бойкот.

Ресторантьорите искат главата на НОЩ

Членовете на Съюза на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията още завчера в аванс обявиха, че се готвят за протест, защото не вярват, че новият локдаун ще е само 10 дни. Те искат и оставката на Националния оперативен щаб (НОЩ), защото, по думите им, досега винаги е имало двоен аршин при залагане на противоепидемичните мерки и те са изкупителната жертва в борбата с COVID-19.

"За нас всеки локдаун е пагубен, оставяме персонала без работа, изхвърляме голямо количество стока", заяви Емил Коларов, председател на сдружението на заведенията. Едно такова затваряне се отразява на всеки бизнес, на служителите, доставчиците, клиентите. Ако е толкова наложително и здравната система не издържа, е редно да се затвори цялата държава, смята той.

Преди няколко дни двете мощни браншови организации склониха на локдаун, но ако той важи за всичко и всички, включително и за държавната администрация, която не е от първостепенна важност.

Спешна ваксинация на търговците в мола

Ако няма бърза финансова подкрепа за нашия сектор, от данъкоплатци ще се превърнем в безработни. Това заявяват от Българската ритейл асоциация, която обединява над 100 компании. Организацията е изпратила отворено писмо до премиера и министри, в което се настоява за бързо изплащане на вече предвидените помощи на търговците на дребно. В него се допълва, че служителите в магазините са също "на първа линия" и апелира въпросът с тяхната ваксинация да се разгледа с приоритет.

По данни на асоциацията след отварянето на моловете през февруари е регистрирано намаление в клиентите и оборотите над два пъти, въпреки че търговските центрове стриктно са спазвали противоепидемичните мерки и са наели допълнително охранители, които да въвеждат ред.

Около 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха. Очакваме ефект на доминото в близко бъдеще, допълват търговците.

С ядене по стаите хотелите стават общежития

Работата на хотели без заведенията в тях е нарушение на Закона за туризма, смятат от  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). В случай че Националният щаб счита, че трябва да се преустанови тяхната дейност, просто да затвори хотелите изцяло и да плати сметката. "Не може хотелите да се превръщат в луксозни общежития, да принуждавате нашите гости да се хранят в стаите, което е в пъти по-нехигиенично и опасно", пишат в отворена позиция от асоциацията. Тъй като самите места за настаняване не са затворени със заповед на министъра на здравеопазването, те не могат да кандидатстват за държавни компенсации.

При затворени ресторанти в хотелите е ясно, че туристи няма да има. Това е за трети път от началото на пандемията. Кой ще плаща заплати на персонала и разходи на бизнеса? Кой ще връща пари за направени резервации? Още повече, че когато хотелите и заведенията към тях бяха отворени единствено за гости на местата за настаняване при спазване на всички мерки за сигурност, не бе отчетено увеличение на случаите на заразени с Ковид-19, категорични са от БХРА.

Фитнесите с колективен иск срещу държавата

Фитнесите обмислят завеждане на колективен иск заради въвеждането на новите мерки от понеделник, заяви председателят на Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ) Петър Ангелов пред "Дневник". "Имаме подготвени искания, като основното е, че настояваме за компенсация на 40% от декларираните за 2019 г. приходи, както и ДДС да бъде 10%", поясни той.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Коко

Коко

19.03.2021 | 10:13

Единствено съм съгласен за това,че трябваше да има тотално затваряне на всичко.10 дена няма да променят нищо. Не трябваше да се противопоставят отделните браншове! Хотелите трябваше да бъдат затворени ,или по- точно,не трябваше да отварят. На всички е ясно ,че там мерки никой не спазва.Затваряне на всички магазини, без хранителните.Защо се сложи квадратура? За всички трябва да е еднакво!

Отговори
16 3
Искащите

Искащите

19.03.2021 | 10:03

Май е време да излезете да се позицапате и понамокрите ? 1 година писма , заплахи , приказки и продължавате да вярвате , че ще ви се даде нещо ли ? Вируси , бактерии , ваксини и нз какво си още се изговори , но реално никой в тая държава не може да извади един документ който ние сме изготвили а не онези от Европата (Господарите) са ни дали . Жалка "държава" или поточно обслужващ персонал сме !

Отговори
7 15

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?