49

Още 84 милиона за необезпечено кредитиране на бизнеса

Фондът на фондовете ще предостави допълнителен ресурс към банките – партньори по програма „Възстановяване“. Това са Токуда банк, БАКБ, Райфайзенбанк, Пощенска банка, ОББ, Банка ДСК, Уникредит Булбанк и ПИБ. 

Така бизнесът в страната ще може да се възползва от близо 210 млн. лв. до края на 2023 г., като за целта по силата на подписаните споразумения банките партньори ще получат допълнителни средства (гаранции) в размер на 84.5 млн. лева. Финансирането е предназначено основно за покриване на текущи нужди като осигуряване на ликвидност, инвестиции и растеж. 

Продуктът е привлекателен предвид обхвата и приложимостта му - от него могат да се възползват фирми от широк спектър икономически сектори. Сред предимствата на кредитите, отпускани по Програмата, са липсата на изискване за материално обезпечение, съкратени срокове за одобрение и усвояване на средствата, възможност за 12-месечен гратисен период по главницата, както и опция за дългосрочно кредитиране до 84 месеца. Финансирането е до 3 млн. лева, но не повече от 70% от приходите на предприятието за 2019 г. или 2020 г. (по-високата стойност) и при съобразяване с разпоредбите, свързани с минималните/държавните помощи. Срокът, в рамките на който българските компании ще могат да получат кредити по продукта, е до 31 декември 2023 г.

Средствата са предоставени по линия на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014 - 2020 г., съфинансирана от Европейски фонд за регионално развитие, в това число и по линия на REACT-EU. Основен аргумент за решението за увеличение е констатираната продължаваща необходимост от значително подобряване на достъпа до финансиране за българските микро, малки и средни предприятия. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Абе, оня сорт днес още

Абе, оня сорт днес още

28.09.2023 | 16:27

не е разпънал сергията с виагрите. Да не би да има почивен ден?

Отговори
1 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?