Следвайте ни

Още 6,5 млн. лв. за туроператори заради провалени почивки

viber icon

Туроператорите могат да кандидатстват до 20 юли за държавна помощ, с която да възстановят на клиентите си суми за пътувания, провалени заради пандемията. Става дума за периода март-декември 2020 г., съобщиха от Министерството на туризма. С мярката ще се компенсират туроператори и турагенти

Държавната помощ е с общ прогнозен бюджет от 6,5 милиона лева. Тя е насочена към туроператори, които са претърпели щети от невъзстановени средства от техните доставчици на услуги, и които същевременно са длъжници на своите клиенти. 

Безвъзмездните средства по схемата ще се разпределят пропорционално. Тяхното усвояване е спрямо броя на одобрените кандидати и реализиране на оборот за всеки кандидат в размер на до 15 на сто от оборота без ДДС през 2019 година Те обаче няма да са повече от дължимата сума към клиенти за неосъществените пътувания. Държавата компенсира туроператорите с 16.5 млн. лева до момента.

С въвеждането на правилото за определяне на праг на размера на помощта до размера на щетите се цели да не се допусне финансиране на печалба с държавна помощ и да не се допусне туроператорът да получи необоснован висок размер на помощта, отколкото е размерът на понесената щета. Туроператори и туристически агенти алармират, че са пред колапс. Подаването на заявленията за държавната помощ се извършва по електронен път до 20 юли.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?