Следвайте ни

Осем съвета как да намалим сметките за ток

viber icon

Скокът на сметките за ток през зимните месеци изненадва неприятно много домакинства. Какво можем да направим, за да намалим разходите и да спестим пари? Ето няколко практични идеи, които не изискват особени усилия и средства.

1. Сложете енергоспестяващи крушки

Те са значително по-скъпи от обикновените, но бързо възвръщат инвестицията. Те са 5 пъти по-икономични и имат до 15 пъти по-дълъг живот. Освен това една енергоспестяваща лампа с мощност 20 вата доставя същото количество светлина, колкото една стандартна крушка с мощност 100 вата.

2. Лаптопът е икономия

Малко хора знаят, че лаптопите спестяват електричество, в сравнение с настолните компютри. Освен това те са и по-удобни.

3. Зарядните вън от контакта

Често оставяме зарядните устройства включени, след като заредим съответното устройство. Известно е обаче, че когато са включени в мрежата, те хабят ток, макар и малко.

4. Намалете бойлера

Бойлерът е основен консуматор на електроенергия вкъщи и е виновен за голям процент от месечната сметка за ток. Можем да спестим, ако го оставим на по-ниски градуси.

5. Енергоспестяващите уреди пазят портмонето

На всички уреди, които се предлагат на пазара, е посочен енергийният им клас. Буквата „А“ означава по-малко разходване на енергия например. Вече се произвеждат такива с няколко плюса, а целта е да стават все по-енергоспестяващи. Ако ще закупувате нови уреди, насочете се към най-икономичните. 

6. Забрана на режим „В готовност“ (Stand-by)

Изключвайте уредите от контакта, когато излизате от вкъщи за по-дълго време. Препоръчително е да се изключат и всички останали, които почти или много рядко се използват. Само червената лампичка, която индикира, че са в готовност, хаби достатъчно електроенергия.

7. Подредбата

Правилното разположение на уредите в дома също пести енергия, а оттам - и пари. Ще се спести ток, ако например хладилникът не се поставя до печката или до телевизора.

8. "Да!" на икономичното готвене

Работата в кухнята също е един от основните виновници за големите сметки за ток. За да се спести, е препоръчително да не се загр​яват котлоните предварително, да се използват съдове, които са с размерите на котлона. Вентилаторът на фурната намалява потреблението на електроенергия с близо 20%. Ще е полезно също винаги да се покриват тенджерите с капак; а за претопляне на храната да се използва микровълновата. Любителите на кафето ще си спестят някой лев, ако правят черната напитка с кафемашина, а не на котлона. Така излиза с до 50% по-евтино.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?