Следвайте ни

Оптимизъм на инат: Еврозоната в двойна рецесия, но надеждите растат

viber icon

Икономиката в еврозоната очаквано влиза в двойна рецесия, тъй като ограничителните мерки продължават да пречат на сферата на обслужването. Надеждите за засилване на кампаниите за ваксинация повишиха бизнес оптимизма до най-високите нива през последните три години, става ясно от проучване на аналитичната компания IHS Markit, цитирана от БГНЕС.

Индексът за закупуване на Markit (PMI) за февруари, считан за добър показател за икономическото здраве, се повиши до 48,8 пункта от 47,8 пункта през януари, но все още остава под 50-те, които отделят растежа от срива.

Увеличаването на стойността на индекса се дължи предимно на рекордния ръст на производството, тъй като заводите в 19-те държави, които използват еврото, остават отворени след актуализирането на рестриктивните мерки, насочени срещу ограничаване случаите на коронавирус.

От друга страна, заведенията и местата за забавление трябваше да останат затворени, а властите препоръчаха на гражданите да си останат вкъщи-

Икономиката в еврозоната бележи спад през първите две тримесечия на 2020 г., а много икономисти прогнозираха, че двата последователни тримесечни спада ще се повторят – през последното тримесечие на миналата и през първото тримесечие на тази година.

Като сериозна заплаха е представена бавният процес на ваксиниране в ЕС, опасенията от новите мутации на коронавируса, което наложи удължаване на мерките за заключване, ниската икономическа активност и ръстът на безработицата.

Въпреки това бизнесмените очакват негативните рискове да бъдат неутрализирани, като индексът на бъдещото производство, който измерва техния оптимизъм, се повишава до 67 пункта от предишните 64,2 пункта.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?