Следвайте ни

Оптимистично: Вижте с колко скачат заплатите в Пловдив

viber icon

Оптимистично – заплатите в Пловдивско ще нараснат средно с около 10 на сто през втората половина на 2021 г. На до 20 % повишение на възнагражденията пък могат да се надяват в София, Бургас и Варна. С навлизането на home office обаче разликите в нивата на заплащане по регионите постепенно се стопяват. 

Една от причините за очаквания ръст на заплатите е дефицитът на кадри, посочва в проучването си  „Заплати и допълнителни придобивки – тенденции” консултантска компания ManpowerGroup България. Масови увеличения се очакват в сектора с най-голямо търсене на специалисти - „Информационни технологии“, където по-малко от една-трета от анкетираните споделят, че няма да променят нивата на заплащане. Също така и в сектор „Туризъм и хотелиерство“, „Здравеопазване и фармация“ и „Автомобилна индустрия“. Анализът е направен на база плановете на работодателите от всички сектори и региони на страната по отношение на месечните възнаграждения и бонуси през следващите шест месеца.

Почти половината от анкетираните 513 работодатели посочват, че ще увеличат възнагражденията до 20%, а два процента прогнозират по-висок ръст, като в повечето компании тази промяна ще засегне всички служители без значение от позицията, която заемат.

„Обнадеждаващо е, че по-малко от един процент от българските работодатели предвиждат да намалят месечните възнаграждения, докато всяка втора компания предвижда увеличения. Интересна тенденция също се наблюдава и в изравняването на нивата на заплатите в София и в страната – развитие, породено до голяма степен и от възможностите за дистанционна работа, които се наложиха като норма през последната година” коментира Мария Стоева, мениджър екип „Продажби и бизнес развитие” в ManpowerGroup България.

 „Вследствие на COVID-19 все повече компании започнаха да предлагат работа от разстояние за позиции, които го позволяват, и допълнителни здравни услуги като психологически консултации. Те се превърнаха в търсени придобивки от страна на кандидатите, но не трябва да забравяме, че отличните условия на труд, добрата организация на работните процеси и индивидуализирането на работните предложения според очакванията и нуждите на служителите остават приоритет за талантите, които търсят дългосрочни кариерни перспективи,” допълни Мария Стоева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Нина

Нина

06.07.2021 | 16:57

С тия прогнози вече ще караме отпуска без заработените пари.Но най-важното и нашето поколение ще роптае и ще работи след пенсия.

Отговори
3 0
Дии

Дии

06.07.2021 | 16:41

Оптимистично: в Пловдив с 10%, а в София, Варна и Бургас с 20 %.

Отговори
5 1
Всъщност

Всъщност

06.07.2021 | 16:23

Бълхата е шампион по скачане спрямо ръста си ... колко да скача една бълха?

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?