Следвайте ни

Ончо от аферата "Вносителите" дължи 38 млн. на НАП

viber icon

Служебният министър на финансите Асен Василев алармира преди дни за огромни задължения, които Националната агенция за приходите (НАП) отписва всяка година поради изтекла давност. Той уточни, че за периода 2017 - 2020 г. хазната е загубила 10 млрд. лв., а през 2016 г. от НАП са отписани други 10 млрд. лв., изтекли към онзи момент по давност, а загубите на хазната от несъбрани дългове растат ежегодно.

Приходната агенция има да събира крупна сума пари от стотици фирми в Пловдив, показа проверка на "Марица".  Най-големият длъжник, чи​ито борчове не са обезпечени със съответните финансови средства или имущество, е "Ексон Корпорейшън" ЕАД. Дружеството дължи на хазната 38 846 266.52 лв. То е регистрирано на метри от Областната дирекция на МВР в Пловдив ​- на ул. „Княз Богориди“ 12. Фирмата е попаднала в черния списък преди 2011 г., което предполага отписване поради изтекла давност, без значение дали е в категорията до 5- или 10-годишна давност. На практика „Ексон Корпорейшън“ ЕАД ще се изплъзне безнаказано - от една страна, защото задължението е старо и минава през вратичката, която отваря ДОПК, а от друга, защото фирмата е прехвърлена на т.нар. бушон, каквато е честата практика при данъчни задължения. 

Справка във фирмения портал ДАКСИ показва, че собственик на „Ексон Корпорейшън“ ЕАД днес е познатият перач на дългове Стоил Николов.  Фирмата му е прехвърлена документално още през 2009 г. Преди това е била регистрирана в София, но се е управлявала от известния пловдивчанин Хованес Манукян - Ончо. Преди години той бе клиент на ДАНС и Специализираната прокуратура. Срещу него и още 19 души имаше повдигнати обвинения за укрито ДДС след внос на захар, а аферата доби популярност като "Вносителите“. Манукян бе обвинен и за контрабанда с горива, но всички дела срещу него приключиха с оправдателни присъди. 

Схемата с прехвърляне на фирма с борчове на бушон е приложена и от „Прайс - Н“ ЕООД. Дружеството е с капитал от 50 лв. и с дейност от търговия, до счетоводство и таксиметрови превози. То дължи на НАП 628 568.51 лв. и е включено в списъка с длъжници на 17 май 2021 г. В момента негов едноличен собственик е Ангел Чавдаров. Преди 6 години той купува дяловете от Николай Димитров. Въпреки че фирмата длъжник е сред последните включени в списъка, също може да се отърве от данъчно преследване поради петгодишна давност на задълженията.  

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

Батко

31.05.2021 | 11:58

Абе не закачайте НАП, че иначе утре няма да има къде да се постригвате ;)

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?