Следвайте ни

Омбудсманът: Банки и ЧСИ да не посягат на COVID помощи

viber icon

Компенсациите, отпускани заради COVID-19 по програмата "Запази ме"- по 24 лв. на ден за периода на неплатен отпуск и 75 на сто от месечния осигурителен доход, трябва да са защитени от банки и ЧСИ. За това настоява омбудсманът Диана Ковачева заради нарастващите жалби към нейната институция. Гражданите остават реално без никакви доходи и не могат да покриват най-неотложните си нужди, след като кредитори слагат ръка върху тези помощи.  

  Тя вече предложи на депутатите от Комисията по бюджет и финанси да включат изрична нормативна разпоредба към Законопроекта за допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с която да се регламентира несеквестируемост на средства, предоставяни от държавата като социални плащания. "По смисъла на постановлението "компенсации" са суми, които се изплащат под формата на помощи на работниците и служителите, чиито доходи от труд се намаляват в резултат от преустановяване на дейността, за която са наети на работа, на основание на акт на държавен орган. Компенсациите, изплатени по реда на това постановление, представляват необлагаем доход", категорична е Диана Ковачева.

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай