Следвайте ни

Олиото и месото с най-голямо увеличение за година

Поскъпването ще продължава, печатането на валута от Европейската централна банка обезценява парите

viber icon

Средно с 5 процента са скочили за година цените на основните хранителни продукти в България, а тези за износ с 12,8%. Най-голямо е увеличението при олиото и месото. Повишението е в различен диапазон в отделните части на страната, като най-осезаемо е в малките населени места. Това коментира вчера пред медиите председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

От Държавната комисия по стокови борси и тържища отчитат, че само за седмица едровата цена на мазната течност се е покачила от 3,16 лв./л, на 3,23 лв./л. 

Скокът на олиото Николов обясни с лошата реколта 2020 на слънчогледа, а на месото с увеличено търсене и консумация в световен мащаб. За поскъпването на олиото има и друга причина. По данни на Центъра за агропазарна информация САПИ, към 27.05.2021 г.  спрямо същия период миналата година,

цената на основната суровина - слънчогледа, е „литнала“ с 60,1 %

- от 644 лв./тон без ДДС, до 1031 лв./тон без ДДС. Изменението на седмична база е 1,7%, като прогнозите са увеличението да продължи.

Под влияние на високите разходи за фураж и възходящата динамика на европейските цени се очаква цените на месото в страната да се увеличават. Това предвиждат експертите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Според тях малките декларирани обороти в кланиците и предлагането на недостатъчно качествени животни поддържа българските цени на говеждо месо с 30% под средноевропейските.

Цената на едро на свинското месо се е повишила до 3,48 лв./кг кланично тегло

Европейските цени се движат силно нагоре, превишавайки както миналогодишните равнища (+3,6%), така и средната стойност за последните пет години. Тази тенденция ще повлияе и на българските цени поради силната интегрираност между двата пазара. Причина е също и заболяването африканска чума по свинете, което сви поголовието наполовина в страната.

Освен при месото и олиото, поскъпване има и при плодовете и зеленчуците. Последният оперативен анализ на Министерство на земеделието, храните и горите показва, че за предходната седмица най-драстичен  е скокът на пресните картофи и зелето, които на годишна база  се предлагат по-скъпо - съответно с 8,7% и 76,5%. На седмична база пък ябълките, картофите и българските оранжерийни краставици поскъпват в рамките на 5% - 6,3%.

„Усещането за увеличение на цените може би е малко предварително, защото това са процеси, които няма да траят една седмица. Знаем, че световната парична политика в последните години силно стимулира предлагането на пари. Те са много евтини в момента, а това особено касае кредитирането в България”, каза Богомил Николов.

Той уточни, че на фона на поскъпването на храните  свидетели сме на следния феномен -

парите поевтиняват, хората разполагат с повече, но това не са спечелени пари, а от заеми.

„Народът се изкушава от ниската лихва, което създава инфлационна ситуация. Инфлацията се забеляза още преди няколко месеца с поскъпването на жилищата, горивата и храните“, каза още Николов.

Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика коментира, че когато се зададе криза, е много важно българинът да има сериозно отношения към портфейла си и да не се доверява на „безплатните“ пари, които винаги му се предлагат под една или друга форма, защото рано или късно някой трябва да плати сметката.

Той уточни, че в момента има безпрецедентно обезценяване на парите заради активното печатане на валута от Европейската централна банка. „На практика нашите пари стават по-евтини от стоките, които купуваме. В тази кризисна ситуация трябва да сме готови, че поскъпването на живота ще продължи, предупреди Шарков.

 

Горивата в застой, засега

​Поскъпването на храните е в тясна зависимост от цените на горивата. По данни на специализирания сайт fuelo.net за последния месец бензин А95 е поскъпнал с 0,02 лв./л​. За миналата седмица няма промяна, като тенденцията е да има застой на цената. За една година обаче най-масовото гориво бележи скок с 0,43 лв./лв. Идентична е ситуацията и с дизела. За последния месец нафтата се е увеличила с една стотинка, а за година е поскъпнала с 37. Добрата новина е, че за последния месец пропан-бутанът е ​поевтинял с 5 стотинки на фона на скока с 25 стотинки на годишна база, а прогнозите са цената да върви още надолу.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Защотриетемамицатави

Защотриетемамицатави

07.06.2021 | 23:56

В Германския Лидл олиото е с цена 1.19

Отговори
1 0
Запад

Запад

07.06.2021 | 23:53

В Германския Лидл олиото е 1.19 евро

Отговори
1 0
алчни

алчни

07.06.2021 | 20:49

вдигат цените а вие си кротувате

Отговори
3 0
алчни

алчни

07.06.2021 | 20:49

а тоя къде ги видя тия безплатни пари мръ сния ва мпир дайте насам бе от тях мамммми цата ти мръсна

Отговори
1 0
алчни

алчни

07.06.2021 | 20:47

боклуци погребете си децата с тия пари мръсни алчни боклуци!!! А тоя народ що не протестира да има таван на цените на основните продукти!!?

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?