49

Окончателно: Природният газ за юни поевтинява с 13%

Цената на природния газ за месец юни е 141,36 лв./мегаватчас. Тя е по-ниска с 13% от цената за месец май и е под цената за месец април, съобщиха от  Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщиха от комисията.

По-ниската цена показва, че осигурените доставки на втечнен газ са реална алтернатива на едностранно прекратения от "Газпром" договор. За българските битови потребители, индустриалните клиенти, както и на топлофикациите са осигурени всички необходими количества природен газ, коменитрат от регулатора. 

Комисията е определила цената на природния газ за месец юни след задълбочен анализ на предоставените данни и документи във внесеното от "Булгаргаз" ценово заявление. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар въз основа на два източника - по договор за доставка на природен газ с компания от Азербайджан и по Споразумение за доставки на втечнен природен газ (LNG). В заявлението на "Булгаргаз" се съдържат отделните цени на доставчиците и размера на техните количества в общия микс.

Според комисията през следващите месеци основното предизвикателство е да бъдат осигурени дългосрочни договори за алтернативни доставки. За постигане на сигурност на доставките и стабилност на цените, КЕВР препоръчва да се сключат договори с поне три алтернативни доставчика с различни методи на формиране на цената.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
новата мафия

новата мафия

13.06.2022 | 09:31

Защо това "Споразумение за доставки на втечнен природен газ (LNG)" се пази в най-строга тайна и не означава ли това, че пак се прави някаква далавера с цената?

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?