71

Окончателно: Депутатите решиха за парите по Великден на 534 000 пенсионери

Великденски добавки под формата на еднократна помощ от 100 лева ще има за пенсионерите под линията на бедност 

 

Депутатите решиха - великденски добавки ще има за пенсионерите под линията на бедност. 

Те ще бъдат под формата на еднократна помощ от 100 лева. 

Надбавките ще станат факт с промени в Закона за Държавното обществено осигуряване. Средствата, които са в размер на 54 млн. лева, ще дойдат от бюджета на Националния осигурителен институт, а мярката ще обхване близо 534 000 пенсионери. 

Предложението бе подкрепено със 138 гласа "за", единствено от ПП-ДБ гласуваха с "въздържал се". 

С решение на Министерския съвет от края на миналата година през 2024 година линията на бедност бе определена да бъде фиксирана на 526 лева. 

При обсъжданията в пленарна зала възникнаха дебати между парламентарните групи. От БСП призоваха всички пенсионери да бъдат подпомогнати, те поискаха това още на второ четене в Бюджетна комисия - 100 лева за най-бедните и 50 лева за тези над линията на бедност. Там обаче им бе обяснено, че не всички пенсионери биха могли да бъдат подпомогнати поради факта, че това ще изисква трансфер на средства от Държавния бюджет, което към този момент нямало яснота дали можел да бъде извършен. 

От ДПС, които заедно с ГЕРБ-СДС са вносители на предложението само най-бедните пенсионери да получат добавки, заявиха, че според тях в условията на следкризисно увеличение на цените най-уязвими били пенсионерите с най-ниските доходи. Те обясниха, че тази надбавка няма нищо общо с приноса към социалната система и допълниха, че тези средства нямат нищо общо с увеличението на пенсиите, което ще бъде направено от 1 юли по "швейцарското правило". 

От ПП-ДБ, които бяха против тези надбавки, заявиха, че са против, защото вече имало стратегия за увеличаване на пенсиите. Те смятат, че трайното увеличение с 11% били по-важно от надбавките, които щели да бъдат дадени сега, преди празниците.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС поясни, че на комисия от НОИ съобщили, че има преизпълнение на бюджета на ДОО, което позволявало да бъде покрита мярката, без да се прави трансфер от големия бюджет.

Йордан Цонев обяви, че трансфер от големия бюджет не може да бъде направен, защото в момента страната се управлява от служебно правителство, а не от редовно. Той поясни, че когато има редовно такова, бюджетната политика може да бъде преосмислена, така че надбавки да има за всички.

Припомняме, че вносители са Деница Сачева, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Станислав Анастасов от групите на ГЕРБ-СДС и ДПС.

С промените се предвижда пенсионерите под прага на бедност да получат великденска добавка.

Първоначалният вариант на внесените промени от ГЕРБ и ДПС предвиждаше пенсионерите, намиращи се под прага на бедност, тоест с пенсия до 526 лв., да получат по 75 лв. еднократна помощ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
7 коментара
аноним

аноним

12.04.2024 | 14:48

И какво са тия 100лева-колкото за два козунака,от сладкарницата на Линда Петкова.Дори те са по-скъпи-продава ги за по 59лв-единият!!!

Отговори
2 0
100 лева са 50 евро

100 лева са 50 евро

12.04.2024 | 14:44

Колкото една нощувка в къща за гости на Халкидики, Гърция - на промоция за Великден.

Отговори
4 0
Радка

Радка

12.04.2024 | 13:21

за пенсионерите, които работят, а са под прага на бедност според пенсиите им, справедливо ли е да получат 100 лв. , а тези които са малко над прага да не получат. Справедливо ли е да работиш цяла година под стрес и напрежение, за да си увеличиш пенсията и да получиш само 11 - 13 лв. увеличение на пенсията си? Предлагам, ако ще се съди по прага на бедност да се даде добавка на хората над 70 год., повечето от които не работят, поради възрастта.

Отговори
4 0
А тяхните

А тяхните

12.04.2024 | 13:12

Надбавки колко са ,че не пише колко ще вземат за празниците.

Отговори
4 1
Цонев е престъпник

Цонев е престъпник

12.04.2024 | 13:12

П Р Е Стълпник!!!!!!!!!!!!

Отговори
4 0
ИСКАМЕ СИ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ДОБАВКИ СТИГА СТЕ МЪЛЧАЛИ БОКЛУЦИ

ИСКАМЕ СИ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ДОБАВКИ СТИГА СТЕ МЪЛЧАЛИ БОКЛУЦИ

12.04.2024 | 12:08

ПАК НЕ РАБОТИЩИТЕ ЩЕ ВЗИМАТ А ДРУГИТЕ КАКВО ДА ГО ДУХАТ БЕДНИТЕ КАКТО АСЕН ВАСИЛЕВ КЪДЕТО ОГРАБИ ДЪРЖАВАТА КАЗА

Отговори
7 4
До Искаме

До Искаме

12.04.2024 | 13:11

Това само за най бедните и не работещите .тези който работят губят по точки и с по голяма пенсия .

Отговори
2 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?