Следвайте ни

Офис на US компания не може да отвори четвърта година в Пловдив

Това се случва заради различен аршин към инвестициите в "Гладно поле"

viber icon

Ясно е, че администрацията не мери с един и същи аршин всички инвеститори. Винаги е имало „наши“ и „ваши“, открай време за някои се постила „червен килим“, а други просто са неглижирани. Най-новата история на Пловдив помни колко бързо се случват бизнес начинанията на фамилията на бившия кмет Иван Тотев. Само за пример смяната на статута на терена на бившата пивоварна "Каменица" мина през общинските отдели за по-малко от половин година. Там участие има Георги Тотев - брат на партийния лидер и бивш градоначалник.

Улицата на хотел „Империал“ - „Лев Толстой“, пък има късмета

да влезе в обхвата на улиците в квартал "Гладно поле", които ще се обновяват по програма "Региони в растеж". За важния път са предвидени  1 795 908 лв. без ДДС.  По същия проект е предвиден ремонт на ул. "Радко Димитриев" и изграждане на продължението на ул. "Богомил" до бул. "Санкт Петербург", нещо, което  бизнесът вече няколко години чака. 

Според зам.-кмета по строителство Пламен Райчев ремонтите ще стартират в началото на следващата година. Обществената поръчка на стойност около 12 млн. лева е проведена, избрани са изпълнители, но сключването на договори се забави заради обжалване до КЗК.  Решението на тръжната комисия е потвърдено, а след като се сключат договори, започва проектиране, тъй като обществената поръчка е обявена за инженеринг. 

В квартал "Гладно поле", плановете за който са да стане меката на високите технологии, стои като паметник недовършената офис сграда на друг предприемач. Роди Дервишев, управител на „Сайбиз България“, направи първа копка на строежа още през септември 2016 г.

Там трябваше да бъдат настанени 1500 IT специалисти, които да работят за компанията майка в САЩ

Четири години по-късно инвестицията, която бе обявена за над 15 милиона лева, не е съвсем завършена. Дългото отлагане е заради липсата на подходяща инфраструктура към обекта. До остъклената сграда няма път, няма ток и вода. Направи ли се път, ще ги има и другите комунални услуги, тъй като точките за присъединяване са на 3 метра от самата сграда. Сега  това ще стане по "Региони в растеж".

"Имам уверението от администрацията на Здравко Димитров, че нещата най-накрая ще се случат", каза за "Марица" предприемачът, който дели времето си между България и Америка. "И, не, въпреки всичко не съм се отказал", категоричен бе той. По негова информация проектът му е бил "оставен на трупчета" от предишната кметска власт.

"В такива условия е много трудно планирането. Може би докато стане пътят до сградата, ще трябва да наемем друго помещение, защото персоналът ни се увеличава", допълни той. Компанията майка - Сайбиз“ в САЩ, произвежда микропроцесори и компютърни компоненти.

= Случайност, ама не точно =

През 2017 г. в Хасково гръмна скандал за асфалтиране на улица, която води до хотел на близък до кмета предприемач. Тогава, покрай ремонт на улици, включени в капиталовата програма на общината, „валякът кривнал“ и към въпросната улица на хотел „Европа“. От кметството реагираха разнопосочно на казуса - първо категорично заявиха, че няма да платят за това асфалтиране, а после, вече по-меки, съобщиха, че участъкът така или иначе е имал нужда от ремонт. Собственикът на хотела Иван Стаматов и кметът Добри Беливанов са в приятелски отношения, пишат местните медии.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?