49

Официално: Компенсациите за скъпия ток по-високи през април

Компенсациите за бизнеса ще продължат през април и ще бъдат по-високи, отколкото са сега. С колко и по каква методика ще се изчисляват обаче властта предстои да изчисли. 

Това стана ясно от изказване на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова на извънреден брифинг след среща на правителството с работодателските организации. 

Междувременно  борсовият ток отново достигна пикови стойности. За днес в сегмента „Ден напред” един мегаватчас струва 626.56 лева, а в пиковите часове достига до 777.54 лева, сочи справка на БНЕБ. 

Бизнесът е настръхнал заради многото неизвестни и покрай цената на енергията и покрай държавното подпомагане. От Сдружението на заведенията в България съобщиха за ресторантьор, който е получил сметка за февруари в размер на 13 829 лв., в която компенсациите за скъпия ток възлизат едва на 118.84 лв.

„До края на април заедно ще изготвим нов механизъм за търговия на ток, който да дава сигурност и предсказуемост на фирмите. Без стабилна икономика няма как да излезем от кризата, затова правителството и държавата декларираме, че с всички възможни законови средства ще подпомогнем българската икономика, така че предприятията да продължат да работят без да съкращават хора”, заяви Корнелия Нинова.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
споко

споко

14.03.2022 | 14:00

До края на 2022 нашите "управници" искат да направят тока за бита ЛИБЕРАЛИЗИРАН тоест сметките за бита ще са на ниво ФИРМИ - 5-6 пъти по-високи! ЧЕСТИТО да ни е ровенето по кошовете за храна и студа през зимата ако не излезем от ЕГЕЙСКИЯ СЪЮЗ и на площадите пред парламента!

Отговори
1 2
a за хората ?

a за хората ?

14.03.2022 | 13:13

На нас няма ли да ни се дават 40 лева на ден да си купим и ние олио и платим СКЪПАТА ХРАНА при тези НИЩОЖНИ запалти минимални?!

Отговори
1 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?