Следвайте ни

Официално: България последна в ЕС още 25 години

viber icon

В рамките на идните 23-24 години България нама да достигне жизнения стандарт на другите членки на ЕС, сочи доклад на Световната банка за потенциала ни за устойчив растеж.

Докладът беше представен на среща във Велико Търново, организирана от представителствата на Еврокомисията и на Световната банка в България. През последните 13 г. производителността на труда у нас се увеличава с 3% годишно. При този ръст на производителността на труда българите нямат възможност да достигнат средните доходи в Европа. Ръстът на производителността трябва да се увеличи до 4%, за да може в следващите години да се достигнат средните доходи в Европа.
При по-висок ръст от 5% годишно това може да стане 7-8 години по-рано. „Много е трудно да се поддържа такъв висок ръст на производителност на труда в рамките на десетилетие, но не е невъзможно. Ние виждаме опита на Румъния, на Латвия, също и на Ирландия. Смятаме, че ако се предприемат мерки за постигане на по-бърз, по-приобщаващ и по-устойчив растеж, може да се постигне определен просперитет и може да се ускори изравняването на доходите с тези на ЕС”, посочи Стела Илиева, старши икономист в офиса на Световна банка в България.
Тя подчерта, че поради неблагоприятните демографски тенденции, броят на работещите в България намалява непрекъснато. Прогнозите са, че този проблем ще се задълбочи още повече за в бъдеще. Ще има по-малък брой включени в пазара на труда, които трябва да работят по-продуктивно. Затова няма да се постигне същият доход и да се увеличава доходът на глава от населението. Според Световната банка България трябва да се възползва от повече източници на растеж, за да се постигне по-бърз, по-приобщаващ и по-устойчив растеж. От 2009 година насам растежът на БВП на България е под 2%.
Изравняването на доходите се забавя, а младите хора продължават да напускат страна в търсене на по-добри възможности за работа и учене в чужбина, а делът на бедните се увеличава. Една от причините за тази ситуация в страната ни са слабостите в институциите. Те оказват негативно влияние върху конкурентноспособността на българските фирми. Недостатъчно ефективната работа на енергийния регулатор, на съдилищата и при управлението на публичните финанси, намалява икономическата способност на фирмите да произвеждат и да продават конкурентна продукция./Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай