Следвайте ни

Очите на четири! Тези трикове надуват яко бързия кредит

viber icon

Фирмите за бързи кредити използват всевъзможни похвати, които драстично оскъпяват заема.  Формално на потребителите им се предоставят всички необходими документи -преддоговорна информация, стандартен европейски формуляр, договор, погасителен план, но в многолистните книжа или е обяснено неразбираемо, или е предоставено не в пълнота.

Законът забранява в договорите за потребителски кредит да има скрити условия и такси. Фирмите за кредити имат способи, чрез които заобикалят закона, като дадената в заем сума може да нарасне дори трикратно.

Това може да стане чрез различни такси: за управление на кредита, за бързо разглеждане, към вноската за обезпечение.  

Друг от способите за оскъпяване на заема е свързан с такси за обслужване у дома, тоест възможност за събиране на вноски от адреса на клиента, дори подписване на договор и отпускане на заема вкъщи. Човекът подписва, че е съгласен това да се случва, но не му е обяснено, че тази услуга се заплаща допълнително. 

Друг капан е т. нар. „допълнителен пакет с услуги“.  Той включва промяна на дата на падеж, отлагане на вноска до три пъти и с основателна причина, по-бързо кандидатстване и съответно отпускане на бъдещ заем и подобни „привилегии“. Да, обаче този пакет струва повече от главницата по кредита.

Хората си задават въпроса кой допуска съществуването на фирми за бързи кредити, които подвеждат клиентите. Отговорът е, че те отговарят изцяло на изискванията на закона. Формално няма високи лихви, няма скрити такси. 

Когато се стигне до дело, няма как да се докаже какво са си говорили кредитор и клиент. Остава писменият документ, тоест договорът, а там човек се е разписал, с което дава съгласието си. В повечето случаи пише общата сума, която  трябва да върне кредитополучателят. Така че той изначално е наясно, че кредитът му се оскъпява трикратно. Но когато е на зор, тегли и се подписва, без много да му мисли. Следват проблемите.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?