Следвайте ни

Очакваме 40 милиона инвестиции през 2014-а

Нов логистичен център на "Либхер", "Газпром" ще строи бензиностанция между Труд и Бенковски

viber icon

324 разрешения за строеж са издадени в община Марица през 2013 г., съобщиха от местната администрация. В тази цифра се включват производствени и складови бази, жилищни сгради, както и някои по-малки обекти - огради и стопански постройки. Очакваните инвестиции са за близо 90 млн. лв. От тях 90 177 квадрата са само новите производствени предприятия, изчислява главния архитeкт на общината Мария Христова. Над 41 милиона ще се вложат през 2014-та. Прогнозата се базира на издадените само до момента 43 строителни разрешения (общо 41 000 кв. м застроена площ). 35 от тях са за нови жилищни сгради.

 

Българските вложения преобладават в община Марица през последната година, констатира арх. Мария Христова. Наличието на Общ устройствен план за зоната е благоприятен за тази тенденция. На практика възможностите на територията са изследвани, което улеснява инвеститорите. На ход са вложенията в козметични предприятия, както и в бази за хранително-вкусовата промишленост. Другият преспективен сектор е селското стопанство. С днешна дата тук се строят предимно птицеферми, зайчарници, паткарници и кравеферми, твърди арх. Христова. Как изглежда инвестиционната картина днес? “Либхер” разширява своя завод в с. Бенковски с


нов логистичен център


за готова продукция и следпродажбен сервиз. Както и с още 35 916 кв. м площи. Фирма “Биофреш” ще строи предприятие за козметика върху 3 770 кв. м в с. Царацово, а “ПИ Ай 1” - производствена база (1172 кв. м) за подправки и добавки за хранително- вкусовата промишленост.
Кои са другите актуални инвестиции? Новите производствени бази са ситуирани в три направления. Първата е между Царацово-Бенковски-Радиново. Втората група е по пътя Пловдив - с. Труд - Граф Игнатиево, на шосето Пловдив - Карлово. Третата е към селата Войводиново и Калековец. Цех за производство на огнеупорни елементи (3500 кв. м) строи “Сигма рев” в с. Труд, а “Фриго енерджи” - предприятие за преработка и съхранение на зеленчуци. Цех за механична обработка на метали ще има в с. Костиево - с площ 1239 кв. м, а “Грийн форест проджект” инвестират в цех за биопелети, в същото село. 886 квадрата в Царацово се застрояват за цех за преработка и сушене на дървесина, инвеститор е фирма “Морава енерджи”. В базата ще бъде монтирана инсталация за обработка на едра дървесина и трупи с диаметър до 400 мм. Готовата дървесина ще се ползва за строителство и за производство на мебели.


Животновъдните ферми


са пръснати из цялата територия на общината. Частен инвеститор ще строи птицеферма върху 540 квадрата в с. Войсил, в Граф Игнатиево пък ще има нова кравеферма. Малка овцеферма (188 кв.м) ще се появи в с. Войводиново, в с. Маноле ще има паткарник. От с. Трилистник е постъпило инвестиционно намерение за птицеферма, съобщиха от местната администрация. Фирма “Валди 1” ще строи птицеферма в с. Трилистник, където старата база за подово отглеждане на кокошки-носачки се разширява с още 1 145 кв. м. Очакванията на анализаторите, територията да се развие като аутсорсинг дестинация обаче не се сбъднаха. Поне на този етап. Независимо, че тази тенденция можеше да окаже в пъти по-голям ефект върху местната икономика. “В Пловдив винаги сме се притеснявали, че няма достатъчно инвестиции, че като обем те драстично намаляват, че заплатите са ниски, но ето че тези минуси започват да работят в наша полза. В микромащаб това може да се види в община Марица, където имаме една


хиперразвита западна част -


Радиново, Царацово и Бенковски, с най-големите инвеститори, които са се установили тук. В момента обаче вниманието е насочено по-скоро към селата Войводиново, Калековец, Крислово и Динк, т.е. в средната част, където цената на земята е в пъти по- ниска”, коментират местни експерти. Според тях, водещи в избора на терените са не евтината работна ръка и ниските данъци, а близостта до атрактивни пазари.
Най-голямата чуждестранна инвестиция в региона, си остава електроцентралата на биомаса на испанската “Електра Холдинг” край с. Строево.  Най-новото в община Марица е, че в момента

 

“Газпром” планира


да открие голяма бензиностанция, точно на отсечката между селата Труд и Бенковски, по магистралата.

 

Хоспис за възрастни в Калековец

 

“Бегла могила” в село Калековец е мястото, което е на път да приюти малък хоспис за възрастни хора. За него вече са отредени 628 кв. м, съобщиха от администрацията на община Марица. За заведението има готов проект и издадено строително разрешение. Целта на проекта е да бъде създадена възможност за ефективно задоволяване на потребностите от болнично лечение и обслужване, коментират инвеститорите. “Новият хоспис ще се превърне в спасителен оазис, облекчаващ болката и неразположенията от физически, психически и духовен характер, причинени от напрегнатото и стресово ежедневие на съвременния човек”. За целта ще се строи напълно нова сграда на три етажа.  Заведението ще разполага с 11 стаи, тип спални, лекарски кабинет, помещение за медицинския персонал и кухненски блок. Стаите са изчислени така, че да осигурят нормални условия за 15 човека. С перспективата за разширение след време.
Около дома ще се развие красив парк, в който ще се засаждат местни видове. Той ще е съобразен с изискванията за инвалиди и може да достигне и до 7 дка. Този проект има своята предистория. Правен е преди две години, за да участва в отворена за момента европейска програма. Оказало се обаче, че община Марица била изключена от програмата, понеже попадала в градския ареал. На този етап проектът е готов и ще бъде използван при следваща възможност за еврофинансиране, твърдят инициаторите. Те казват, че инвестицията е сериозна - около 1 млн. лв. “Проблемът е, че държавата все още няма отношение към тези здравни заведения. В тях не участва Здравната каса, не участват и държавните институции. Това рефлектира върху нас, инвеститорите, които сами трябва да осигурим средствата. При това не само за строежа, но и за бъдещата експлатация и поддръжка”, коментират възложителите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Родопи

Родопи

28.02.2014 | 10:53

Оооооооох...., елате в Родопи да видите за какъв некадърен КМЕТ става въпрос! Станал е конструктор на БМВ, слага си LED лампички по колата, за да му светят нощно време като сере по нивите в общината!

Отговори
0 0
От друга община

От друга община

27.02.2014 | 14:20

Оххххххх..... вие сте добре, елате в гр. Стамболийски да видите има всички предпоставки \nза бизнес но имаме един изпушил КМЕТ който само се перчи и краде, и ако позволи на някой да \nпипа по- малко това е шушумингата НЕДЕЛЕВ .Лошо ни се пише. А окомуш села не говорят а действат.

Отговори
0 0
 до beedeepee

до beedeepee

26.02.2014 | 20:55

От трите символа на властта във Войводиново- кмет, поп и директор на училище само попа е свестен, останалите си ги виждаме когато можем и им се радваме гогато ги видим хвани единия и удари другия.

Отговори
0 0
район ЮЖЕН

район ЮЖЕН

26.02.2014 | 20:33

ТАЗИ АРХ.ХРИСТОВА Е ИЗГОНИХМЕ ЗА КОРУПЦИЯ ,ЗАЩОТО ВСЕКИ КОЙТО ИСКА ДА ПРОЕКТИРА ПРЕЗ НЕЙНИЯ СЪПРУГ ИНАЧЕ НЯМА СТРОИТЕЛНО РАЗРЕШЕНИЕ.РАБОТИ НА ДВОЙНИ ЦЕНИ И ПРОЕКТИТЕ НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО ПОСЛЕ СЕ НАЛАГА ДА ПРАВЯТ НОВО ПРОЕКТИРАНЕ НА ДРУГИ ПРОЕКТАНТИ,ТАКА ПРАВИ И СЕГА В ОБЩИНА МАРИЦА,А ГЪЛЪБАРЧЕТО НЕМОЖЕ ДА СЕ ОСЪЗНАЕ,ЧЕ ВСЕКИ ДЕН ГУБИ ИЗБИРАТЕЛИ.

Отговори
0 0
beedeepee

beedeepee

26.02.2014 | 19:31

алооо !!!!!кмета на Войводиново спиш затапи селото ве олигофрен тъп Виш какво правят кадърните кметове

Отговори
0 0
?

?

26.02.2014 | 17:34

ей ,а дано, че и аз имам земя м/у Сокотаб и Мерцедес..... ([email protected])-

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай