2374
Следвайте ни

Очаква ни режим на тока, ако зимата е люта

viber icon

При люта зима можем да се окажем с режим на тока. Това става ясно от проекта на Десетгодишния план за развитие на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Документът е публикуван на страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който през миналата седмица бе подложен на обществено обсъждане.

В него е записано, че мощностните баланси показват драстична диспропорция при възможностите за покриване на вътрешното потребление и евентуален износ на електроенергия.

Последното не само е невъзможно при зимни условия, но в някои години дори предполага използване на всички налични източници на допълнителни услуги и/или внос на електроенергия.
Още по-утежнена се явява ситуацията при съчетанието на продължителни екстремални зимни условия изчерпан първичен енергиен ресурс във ВЕЦ и кондензационните ТЕЦ и завишена аварийност при електропроизводствените мощности, какъвто е случаят през януари 2017 г.
Друг риск за България през зимата се крие при евентуално спиране на доставките на природен газ за страната, които в момента са основно от „Газпром“. Подобно нещо се случи през 2009 г., когато Русия и Украйна се скараха за транзита на синьото гориво и България остана без доставки. Според енергийния експерт Васко Начев при спиране обаче на редовните доставки от „Газпром“ количествата от газохранилището ни в Чирен ще стигнат да покрием потреблението на природен газ в страната не за 28 или 30 дни.

“Газохранилищата в Европа са пълни на около 70%. Обаче при прекалено сурова зима с например 10 или 20 дни с много ниски температури от порядъка на минус 10-15 градуса, тогава ще се усети липсата на балансьора на пазара на природен газ. В тази роля е Украйна. За това и „Газпром“ натиска за бързо пускане на „Северен поток-2“, не толкова за да увеличи количествата на доставките, а да използва този газопровод като баланс. Причината отново са противоречията между Русия и Украйна“, добави Начев.
Заради кризата с дефицита на енергия в Европа, разразила се още преди началото на газовата година, започваща на 1 октомври у нас, повече от сигурно е, че от 1 януари ще има поскъпване на електроенергията и за домакинствата
Още по-голямо най-вероятно ще е нарастването на цените на топлоенергията. Основната причина е огромният скок на природния газ и почти пълната зависимост на нашата страна от доставките от Русия.
По думите на енергийния експерт Христо Казанджиев е вярно, че доставяме повече и по-скъп руски газ, а за по-евтиния азерски газ не сме изпълнили дори заявките за внос. „Физическите доставки у нас са на 100% от руски газ, а азерският, който го купуваме в много незначителни количества, идва чрез суапова сделка - гърците вземат от Трансадриатическия газопровод (ТАП) количествата, предназначени за България, а пък ние задържаме от транзитните доставки на руски метан за Гърция.

В началото на 2021 г., незнайно по какви причини, „Булгаргаз“ е намалил много сериозно доставките на азерски газ даже по суаповите схеми. При това положение парното в страната би трябвало да поскъпне от 25% до 35%. В крайна сметка това се решава от КЕВР. Смятам, че цените на природния газ ще се запазят на нивата, които са сега и може да има лек спад през декември“, смята Казанджиев.
На последното обществено обсъждане в КЕВР на цената природния газ за ноември, който се очаква да е с над 30% по-скъп от октомврийския, стана ясно, че синьото гориво от Азербайджан ни излиза 4 пъти по-евтино отколкото доставяното от Русия. В тази връзка Васко Начев пък твърди, че винаги можем да реализираме физически доставки на азерски газ, който тече по ТАП.

„Не знам по каква причина „Булгаргаз“ не искат да го правят. Те заявиха 3 пъти по-малки количества, от възможния и сега капацитет за доставка през Кулата. Оправданието, че не бил готов интерконекторът, е изключително некоректно. През август данните от гръцката борса за пренос на газ се виждаше, че там има свободен капацитет 3,5 млн. куб. на ден, а „Булгаргаз“ заявиха 1 млн. куб. м. Шефът на държавното дружество няколко пъти лъже, гледайки в очите и президента, и министър-председателя, и други, казвайки, че „Булгаргаз“ прави всичко възможно. Не е така. Дори от заявените количества до края на септември 252 млн. куб. м внесоха по-малко - около 180 млн. куб. м.

Така можеше хранилището в Чирен да бъде заредено с азерски газ на много по-ниска цена. Тези количества стават част от микса за доставка на клиентите у нас и за това цената е по-ниска с 20% от европейската, но при по-големи количества от Азербайджан можеше поевтиняването в България да бъде и по-чувствително. Другата спекулация е, че доставките на азерски газ могат да стават само чрез суапови сделки. Можем през Кулата да внасяме по 6 млн. кубика газ на ден и това няма да има отношение към доставките на руски газ за Гърция. В същото време наистина по договора с „Газпром“ има задължителни минимални количества, които трябва да внасяме. Ние обаче поехме 50% отгоре над тях, пък не вземаме от по-евтиния газ от Азербайджан“, добави енергийният експерт Васко Начев.
На въпросите на „Монитор“, изпратени до „Булгаргаз“ относно доставките на природен газ от Азербайджан, не получихме конкретен отговор за това с колко е увеличен вносът в България, какъв е делът от общото количество, използвано у нас, на доставения по-евтин азерски газ и каква е запълняемостта на хранилището в Чирен и за колко време би ни стигнало това количество при спиране на доставките от "Газпром".

В съобщение до всички медии от държавното газово дружество в най-общ текст се казва, че подобен внос от Азербайджан се реализирал. В информация, разпространена от „Булгартрансгаз“, пък се твърди, че през 2020 г. делът на алтернативните доставки на газ за потребление в страната е достигнал близо 25%.
Относно рисковете от студена и гладна зима Христо Казанджиев каза, че такъв сценарий в момента се нагнетява в обществото и хората започнаха да купуват повече дърва. При тези цени на природния газ преминаването на друго гориво е напълно оправдано.
Според шефа на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Валентин Николов няма големи рискове да останем на тъмно и студено за дълго време.

„Причината е, че имаме достатъчно инсталирани мощности, а и при извънредни ситуации можем да спрем временно износа на ток. В случай на прекъсване на доставките на газ от руснаците пък ще можем да разчитаме на алтернативен внос през Кулата и дори откъм Турция на газ от Азербайджан“, уточни той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Кухи лейки

Кухи лейки

01.11.2021 | 13:57

И днес има един "гений", който ни убеждава, че за нула време ще се опрвим само със зелена енергия?! И редакцията не допуска коментарии за това светило. То излиза малко че ний сме малко като военните, които като раздавал Господ ум и разум, те се криели под моста. Абе аланкоолу, зелената енергия може да е спомагателна, допълваща, но основен енергоизточник си е АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ.... През късите зимни дни как ще доставиш "зелената" енергия. С такива зелени "Експерти" се докарахме до високите цени на тока и режим за ползване...

Отговори
5 0
Не ни пука

Не ни пука

01.11.2021 | 08:25

Важното е да се гласува пак за ГЕРБ, защото - най бедни ли сме в ЕС - най-бедни сме, с най лошо образование в ЕС ли сме - с най-лошо образование сме, най-бързо изчезващата нация в света ли сме - най-бързо изчезващата нация в света сме. Но не ни пука и ще гласуваме пак за ГЕРБ защото искаме още 12г. от същото...

Отговори
6 2
Майтап бе, Уили !

Майтап бе, Уили !

01.11.2021 | 08:19

Проблема не е само у нас. Той е в цяла Европа. И ако за Европата си е техен проблем, то у нас ний си го предизвикахме. Направихме соларни паркове с ниска ефективност и високи изкупни цени в сурцето на златна Тракия. Имаме си и гениални стратези, като Мартинчо Димитров, които разпалено ни убеждаваха, че нямаме нужда от АЕЦ Белене, че Уестингхаус ще свърши добра работа и т.н. В крайна сметка Европата си има вече СП2 / а ний от ЮП щяхме да печелим по 500 милиона $ годишно/, обявиха атомната енергия за зелена и безалтернативна, а ний - пак с късата клечка. Само дето виновниците са "колективни" и в крайна сметка ние, "суверена" отново ще се разплащаме заради М. Димитров и компания "експерти“. Както винаги .

Отговори
6 1
Так держать

Так держать

01.11.2021 | 07:49

Нормално, когато си руска колония. На 100% надупил се на "братски" цени по дебелата "православна" тарифа.

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?