46

Общини край Пловдив са лидери в преработващата промишленост

Разширяване на преработвателната промишленост сред малки общини, периферни на големите градове, е сред успешните модели на икономическо развитие. Най-често благодарение на един голям работодател или пък на няколко, разположени в индустриална зона, общините с развити производствени предприятия се характеризират с висока заетост. По данни на Института за пазарна икономика делът на преработващата промишленост в добавената стойност през 2021 г. варира от  0% в Ценово и Мизия до 88% в Сопот ​-национален лидер в класацията, където стопанската активност е доминирана от оръжейната фабрика. Челната тройка се допълва от община „Марица“ със 75,5% дял на преработващата промишленост и Съединение - със 71,4%.

В национален план областите с високи дял на преработвателна промишленост са в периферията на Пловдив, София и Варна, където са индустриалните клъстери на големите градове. Прави впечатление важната роля на промишлеността в някои части на Родопите, най-вече около Смолян, както и на север -  в Габрово и Велико Търново.  

Относителният дял на заетостта в преработващата индустрия, очаквано, е сходен с дела на произвежданата добавена стойност от сектора. И тук лидер е Сопот - с 90,2% от всички наети в нефинансовите предприятия, следван от Сатовча и Джебел - по 78%. Другите общини в област Пловдив с най-много наети в индустрията са в общините "Марица" - 73,4%, Съединение - 67,9 и Раковски - 63,1%. Сред големите градски центрове най-висок е делът на индустриалната заетост в Пловдив - 30%, следва Варна с 13%, а в София този дял е най-нисък - 9,4%. Най-малко пък са наетите в преработващата промишленост в Златица и Несебър - по 2,6%, както и в доминираните от туризма черноморски общини.

Пак по данни на ИПИ, ако търсим „отличник“ в Европа по БВП на човек, това е Литва ​- от 2010 до 2022 г. нивото на БВП на човек доближава средното за ЕС с 29 процентни пункта, при 24 пункта за Румъния и 14 за България. Ако гледаме по-дългата история, от 2000 г. досега, Литва скъсява изоставането с 52 пункта, Румъния с 51, а България - с 30 пункта. Сега Литва, заедно с Естония, която също е сред най-добрите примери, доближава дори Италия, а вече е над средния БВП на човек от Испания.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Гочето

Гочето

03.04.2023 | 14:25

Така наречената община Марица не е ли вече квартал на град Пловдив?

Отговори
0 1

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?