Следвайте ни

Община Пловдив с бърза писта за ключови инвеститори

Местната власт в Пловдив пише специална наредба за ключовите инвеститори

viber icon

Ключови за община Пловдив инвеститори ще могат да купуват имоти частна общинска собственост без търг и конкурс. Това ще се случва при няколко условия - оценка от пазарен оценител, решение на Общински съвет и сертификат за инвеститор клас В на конкретния предприемач.

За първи път Пловдив ще има своя Наредба за насърчаване на инвестициите по Закона за насърчаване на инвестициите. От миналата седмица на сайта на местната администрация е пуснат за обществено обсъждане проект на Наредба за насърчаване на инвестициите. Съдържанието й е подчинено на Закона за насърчаване на инвестициите и въпреки всичко тя е много важна, защото дава права на местната администрация да класифицира важните инвеститори, да им присъжда сертификат клас В и да ги обслужва на "бърза писта". Сертифицирането става с решение на Общинския съвет. Досега общината е нямала такъв документ, отчита в мотивите вносителят - екскметът Илия Кирчев.

Предимствата за инвеститор клас В са три: съкратени срокове за административно обслужване, индивидуално обгрижване (тоест зачислява се определен служител от звеното "Бизнес развитие", който движи документите на инвеститора с предимство) и най-важното - инвеститор клас В може да придобива право на собственост или ограничени вещни права върху имоти частна общинска собственост с предимство. В проекта е записано, че продажбата на такъв недвижим  имот може да стане без търг и конкурс, но само след оценка от пазарен оценител  и решение на ОбС. Мярката се прилага в случай, че същият терен не е вече харесан от инвеститор клас А или Б.  А ако двама или трима инвеститори клас В се интересуват от  един и същ имот, везните се накланят в полза на този, чиито вложения и открити работни места са повече.

Административните срокове за такива предприемачи клас В се съкращават с 1/3. "Бързата писта" означава обслужване в 5- или максимум 14-дневен срок за искания по отделни членове в Закона за устройство на територията. Органите на държавния санитарен контрол и службата за пожарна безопасност и защита на населението например са длъжни да издадат необходимите документи също в 14-дневен срок.

Критериите на Община Пловдив за инвеститор клас В са вложение минимум 1 милион лева и създаване или запазване на работната ръка за определен период.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?