Следвайте ни

Обсъждат намаляване на ДДС за доставка на храна

Намалението ще се отрази административно, а не на цените за крайния потребител

viber icon

След като в първата половина на годината се прие намаляване на ставката на Данъка върху добавената стойност в няколко отрасла, депутатите предлагат 9% намаление и на доставките на храна. Предложението ще се разгледа от бюджетната комисия в парламента по време на дебатите по второто четене на промените в данъчните закони за 2021-а. Предложението идва от парламентарната група на ГЕРБ и е с цел подпомагане на ресторантьорския бизнес, който е силно потърпевш от корона кризата. Много ресторанти, особено по време на извънредното положение, затвориха обектите си и разчитаха единствено на доставки по домовете. 

Много хора бъркат, че намаленото ДДС ще се отрази върху цените и клиента. Всъщност, това е мярка за подпомагане на ресторантьорския бранш във време на пандемия. Тя ще помогне по-лесно да оправим разходите си, да плащаме осигуровки и заплати. Реално погледнато по този начин, когато доставяме храна, самият продукт ще се облага с 9% вместо с 20%. Таксата за доставка на конкретната разносна фирма обаче си остава същата. Тя е фиксирана и се определя от всяка една фирма. Логистиката е скъпо перо. Ако един ресторант трябва сам да организира доставките, би имал по-голям разход от този на посредниците. По някакъв начин може да се каже, че ресторантите стават зависими от разносните компании.

Аз смятам, че естеството на бизнеса е такова, че е много по-добре хората да идват на място. Да се социализират, но заради положението, в което се намираме, ограниченията, а и притеснението на клиентите, се налага да се възползваме от възможността от доставки. В последните месеци клиентите рязко намаляха. Все повече се поръчва храна за вкъщи, доставките скочиха с два-три пъти. Да не говорим, че негативизмът към заведенията е много сериозен от хората, безпричинно“, коментира за „Марица“ Стефан Петков – собственик на Vintage House. 

Припомняме, че от месец юли ставката се намали с 9% за храната и безалкохолните при обслужването на място. Ако промените се приемат, само твърдият алкохол ще се облага с 20%. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?