71

Обрат: САЩ разрешават трансакции с руски банки, свързани с енергия

САЩ ще позволят някои свързани с енергията трансакции със "Сбербанк", "ВТБ", "Алфа банк" (Alfa Bank) и някои други руски институции да продължат до 5 декември. Това информира днес в онлайн съобщение министерство на финансите, съобщи Ройтерс, цитиран от business.dir.bg.

Службата за контрол на чуждестранните активи към финансовото министерство съобщи, че удължава срока на общия лиценз, разрешаващ трансакции с финансови институции, включително Руската централна банка, "Совкомбанк" , "Внешекономбанк" и други.

САЩ забраниха вноса на руски изкопаеми горива и наложиха наказателни санкции на страната заради инвазията й в Украйна. Вашингтон обаче разреши банковите трансакции за руски петрол и газ за европейските страни да продължат, за да им даде време да преминат от руска енергия към алтернативни източници на гориво и електроенергия.

ЕС зависи от Русия, един от най-големите световни износители на енергия, за около 40 на сто от природния си газ и 27 на сто от вноса на петрол. Този месец блокът се споразумя за частично ембарго върху руския петрол и петролни продукти.

Германските власти са решили да преименуват компанията "Газпром Германия" на "Секюринг енерджи фор Юръп" (Securing Energy for Europe), съобщи днес пресслужбата на кабинета, цитирана от ТАСС.

В крайна сметка "Газпром Германия" ще бъде преименувана, се посочва в комюникето. Този ход ще изпрати ясен сигнал на пазара, че целта на предприетите мерки е да се гарантира снабдяването с енергия на Германия и Европа, се посочва в текста.

Германското правителство е решило да постави "Газпром Германия" под дългосрочно външно управление и да отпусне многомилиарден заем, за да я спаси от възможен фалит, информира пресслужбата.

Ведомството на федералния канцлер, министерство по въпросите на икономиката и опазване на климата, както и финансовото министерство решиха да удължат срока на попечителското управление на "Газпром Германия" и след септември 2022 г., съобщи кабинетът. Посредством заем от "Ка Еф ве" (KfW) германското правителство няма да допусне фалит и ефекта на доминото върху пазара, се посочва в комюникето.

Германия ще предостави пакет от 9-10 милиарда евро за "Газпром Германия", съобщи правителствен източник, цитиран от Ройтерс.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Червенски

Червенски

15.06.2022 | 11:42

Тия санкции май наистина работят?

Отговори
0 0
Обрат

Обрат

14.06.2022 | 23:13

Ми те сащ, еу и англия само обратни...

Отговори
5 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?